Elsin viikkokirje 1.11.2019

Tervehdys Brysselistä!

Vihreä viikko. Euroopan parlamentissa ei ole ollut tällä viikolla virallisia kokouksia, vaan ns. vihreän viikon tarkoituksena on antaa mepeille mahdollisuus kiertää myös kotimaassa. Olen viikon aikana tavannut Suomessa mm. median edustajia.

Pohdintaa Suomen pj-kaudesta Ulkopolitistin podcastissa. Maanantaina vierailin The Ulkopolitist verkkolehden EU:ta käsittelevässä ohjelmassa. Keskustelimme yhdessä Eurooppanuorten vpj Gurmann Sainin kanssa Suomen puheenjohtajuuskauden haasteista ja onnistumisista. Jakso lähetetään 14. marraskuuta.

Tolkkua metsäkeskusteluun! YLE:n MOT-ohjelma osoitti maanantaina harvinaista kapea-alaisuutta syyllistämällä Suomen metsäteollisuuden, metsänomistajat sekä hallituksen ilmastopolitiikan.

Olisi toivottavaa, että televisiossa esiintyvät tutkijat kertoisivat selkokielellä, että Suomen metsävarat ovat kasvaneet huimasti. Tätä perustavanlaatuista faktaa ei missään keskustelussa pidä ohittaa.

Suomessa käytävä keskustelu hiilinielulaskelmista ja siitä, kuinka paljon sallitaan hakata metsiä tulevina vuosina ja vuosikymmeninä, ei ole edennyt. On kuitenkin muistettava, että metsien kasvu on vuosikymmenten saatossa kaksinkertaistanut ja samalla se on myös kaksinkertaistanut metsiemme hiilensidontakyvyn.

Lisäksi esitetty MOT-ohjelma jätti todella vähälle niin luonnon monimuotoisuuden kuten myös sen, mikä merkitys on metsien oikealla hoidolla. Suomessa se tehdään maailman kestävimmällä tavalla. Meillä ei ole metsätaloudesta aiheutuvaa metsäkatoa ja meillä luonnon monimuotoisuudesta pidetään huolta aktiivisesti puunkäytön ohella.

Käsittelemättä jäi myös se, missä ja millaisin tuotantotavoin sellu tai puutuotteet tuotetaan, jos tuotanto ajetaan meillä alas. Onko siirtymä tällöin kestävään päin, jos sellun tuotanto siirtyy esimerkiksi Venäjälle?

Ohjelmaa katsoessa ei voinut myöskään välttyä siltä kuvalta, että muiden sektoreiden päästöt ohjelman mukaan pitäisi kompensoida jättämällä metsävaroja käyttämättä ja toivoa, että metsät eivät pala tai tule muita tuhoja. Näin ei voi olla, vaan fossiilisille päästöille pitää laittaa stoppi. Päästövähennyksiä pitääkin tehdä kaikilla sektoreilla tasaisesti.

Toivon kotimaan ilmastokeskusteluun kansainvälisempää näkökulmaa. Ei voi olla niin, että maailman ja Euroopan metsäisimmästä maasta tehdään ns. valtion kanavalla syntipukki. Euroopan lukuisissa pieninieluisissa maissa metsät on hakattu – meillä metsävarat kasvavat ja nielu on suuri. Puhumattakaan globaalista perspektiivistä, missä metsäkato on Eurooppaa lukuun ottamatta vallitseva kehityskulku.

Yhteytesi Eurooppaan radio-ohjelman päätösjakso. Lähetys kuullaan huomenna lauantaina tuttuun aikaan klo 11.45 Järviradion, Radio Kajauksen ja Radio Sandelsin taajuuksilla. Tässä jaksossa pureudumme Euroopan unionin tulevaisuuden näkymiin sekä ajankohtaisiin aiheisiin, kuten Suomen EU-puheenjohtajakauteen. Olehan kuulolla!

Jäikö edellinen Yhteytesi Eurooppaan radiojakso kuulematta? Ohjelmat ovat kuultavissa Spotifyssa podcasteina.
Näillä ajatuksilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,
Elsi