Elsin viikkokirje 10.7.2020

Mukavaa heinäkuista perjantaita,

Siirtymäkauden neuvottelutuloksen esittely. Esittelin alkuviikosta maatalousvaliokunnan kokouksessa viime viikon kolmikantaneuvotteluissa saavutettua lainsäätäjien välistä sopimusta siirtymäkauden kestosta ja sisällöstä kollegoilleni. Valitettavasti EU:n komissio suhtautuu edelleen kriittisesti kahden vuoden siirtymäkauteen, vaikka aikaa uuteen järjestelmään siirtymiseen ei ole riittävästi. Komission jääräpäinen pitäytyminen vain vuoden kestävässä siirtymäajassa on herättänyt närkästystä meillä ja muualla Euroopassa, voit lukea mm. MTK:n pj Juha Marttilan mietteitä komission toiminnasta tästä. Sain valiokunnalta vahvan tuen esitykselle ja tästä on hyvä jatkaa neuvoston uuden puheenjohtajamaa Saksan kanssa viimeistelevät neuvottelut syksyllä, kunhan jäsenmaiden johtajat ovat päässeet sopuun EU:n monivuotisesta budjetista ja elvytysrahastosta. 

Täysistunnossa vieraana Merkel. Loppuviikko on vierähtänyt täysistunnon merkeissä. Keskiviikkona saimme vieraaksi Saksan liittokansleri Angela Merkelin esittelemään Saksan puheenjohtajuuskauden tavoitteita. Painopisteitä Saksan puolivuotiselle kaudelle on nostettu perusoikeudet, koheesio, ilmasto, digitalisaatio ja EU:n vastuu maailmalla. Merkel puhui lisäksi painokkaasti Euroopan yhtenäisyyden ja solidaarisuuden puolesta, korostaen kuinka Eurooppa on ennenkin pystynyt selättämään kriisit ja päässyt sopuun erimielisyyksistä. Ilman yhteistyötä ja oikeudenmukaista lähestymistapaa ei myöskään elvytyspaketista päästä sopuun, jonka vääntö tulee vahvasti värittämään Saksan puheenjohtajakauden alkua.

Rekkaliikenteeseen yhteiset säännöt – liikkuvuuspaketti hyväksyttiin. Parlamentti hyväksyi täysistunnossa tieliikennealaa uudistavan ns. liikkuvuuspaketin. Olen iloinen, että vuosia neuvoteltu iso lakipaketti saatiin viimein maaliin. Sen avulla luodaan yhtenäisemmät ja reilummat pelisäännöt rekkaliikenteelle Euroopassa, mikä parantaa suomalaisten yritysten edellytyksiä kuljetusalan kovassa kilpailussa. Suomalaisittain toivottu uudistus on joustot kuljettajien ajo- ja lepoajoissa. Päivittäistä ajoaikaa on jatkossa mahdollisuus ajoittain jatkaa 1-2 tunnilla niin, että kotiinpaluu viikkolepoa varten onnistuu, eikä tien päälle tarvitse jäädä yöksi. Tiedotteeni aiheesta on luettavissa täältä.

Toimivat nettiyhteydet tuovat maaseudulle mahdollisuuksia. Osallistuin torstaina EU-politiikkaan erikoistuneen median EURACTIV:in järjestämään maaseudun digihaasteita pohtineeseen etäseminaariin. Kävimme mielenkiintoisen paneelikeskustelun eurooppalaisen viljelijäjärjestö Copa-Cogecan pääsihteeri Pekka Pesosen sekä komission viestintäverkkojen ja teknologian pääosaston virkamiehen Robert Henkelin kanssa. Euroopan komission tavoitteena on saattaa nopea internetyhteys kaikkialle Eurooppaan seuraavan viiden vuoden aikana. Tavoite on erittäin tärkeä, ja seuraavaksi tarvitaan EU:lta konkreettisia toimenpiteitä.

Radio-ohjelmani on nyt kuultavissa lauantaisin. Viime lauantaina ilmestyi Yhteytesi Eurooppaan -ohjelmani uusin osa, ja sarja saakin nyt jatkoa seuraavien viikkojen ajan. Ohjelma on kuunneltavissa Järviradion ja Radio Sandelsin taajuuksilla lauantaisin klo 11.45. Mikäli edellinen jakso jäi kuulematta, löydät sen jälkikäteen täältä. Tulehan kuulolle!

Mukavaa viikonloppua,

Elsi