MEP Elsi Katainen iloitsee liikkuvuuspaketin hyväksymisestä

Tiedote 9.7.2020

Julkaistavissa heti

Europarlamentaarikko Elsi Katainen (Renew/kesk.) on iloinen maantieliikennealaa uudistavan liikkuvuuspaketin hyväksymisestä EU-parlamentissa. Lakipaketti hyväksyttiin keskiviikkoillan täysistunnossa. Se tuo muutoksia tavaraliikennettä, kansainvälisiä kuljetuksia ja kuljettajien työoloja koskeviin sääntöihin. 

“Liikkuvuuspaketti parantaa Suomen edellytyksiä kuljetusalan kovassa kilpailussa ja selkeyttää pelisääntöjä, tästä on syytä olla tyytyväinen. Kiitosta täytyy erityisesti antaa paketin kanssa pitkään puurtaneille meppikollegoille Henna Virkkuselle ja Merja Kyllöselle”, Elsi Katainen kommentoi äänestystuloksen selvittyä.

Liikennevaliokunnassa työskentelevä Katainen on tyytyväinen, että pitkään neuvoteltu lakipaketti saatiin viimein maaliin. Suomalaisittain keskeisenä hän näkee joustot kuljettajien ajo- ja lepoaikoihin. Käytännössä heti voimaan astuu muutos, jonka myötä kuljettaja pystyy ajoittain jatkamaan päivittäistä ajoaikaansa 1-2 tunnilla. 

“Tarkoitus on mahdollistaa kotiinpaluu viikonloppuvapaita kohden niin, ettei yöksi tarvitse jäädä tien päälle. Tällaiset kuljettajan arkea helpottavat joustot ovat erittäin tervetulleita”, Katainen kertoo.  

Sopu lakipaketista ei syntynyt helpolla. Itä-Euroopan maissa uudistusta on vastustettu äänekkäästi. Jatkossa auton hytissä ei saa viettää pitkiä viikkolepoja ja ulkomailta kotiin on päästävä säännöllisesti.  

“Kokonaisuutena tässä viedään alan kilpailua Euroopassa reilumpaan suuntaan. Kun säännöt ovat yhteiset ja selkeät, kansalliset moninaiset tulkinnat loppuvat. Myös valvonta tehostuu, millä toivottavasti saadaan kitkettyä pöytälaatikkoyrityksiä ja muita laittomia käytänteitä”, Katainen summaa. 

Lisätietoja:

Elsi Katainen
050 512 2362
Euroopan parlamentin jäsen