Elsin viikkokirje 12.4.2024

Mukavaa perjantaita!

Parlamentti äänesti kannastaan maaperän seurannan direktiiviin

Taas on yksi lainsäädäntö saatu osaltani valmiiksi parlamentissa, kun täysistunnossa äänestettiin neuvottelemastani maaperädirektiivistä.

Puhdas ja terve maaperä on ruokaturvan, kestävän ruuantuotannon ja luonnon ja ihmisten terveyden edellytys, ja siksi direktiivin tavoitteet maaperän seurannasta ovat kannatettavia. Neuvotteluihin lähdettäessä minulle oli selvää, että jäsenmaakohtaiset erot on otettava huomioon. Suomi on edelläkävijä maaperän seurannassa ja meillä tiedonkeruuta on tehty jo pitkään. Joissain maissa ollaan kuitenkin vasta alkutekijöissä. Neuvotteluissa itselleni oli tärkeää, että jo olemassa olevia tiedonkeruumenetelmiä ja dataa voidaan jatkossakin hyödyntää. Jäsenmaille on jätettävä tarpeeksi joustavuutta direktiivin täytäntöön panoon. Nämä seikat on tunnistettu parlamentin kannassa, mihin olen tyytyväinen. Komission ehdotus ”yksi huonosti, kaikki huonosti” -määritelmästä poistui, sen sijaan maaperän hyvää kuntoa arvioidaan viisiportaisen järjestelmän kautta, joka on selkeämpi. Näytteiden ottamiseen tarvitaan maanomistajan lupa, joka vahvistaa maanomistajien ja viljelijöiden asemaa.

Lue lisää tiedotteestani.

Vieraita Suomesta

Parlamenttikauden viimeinen vierasryhmäni kävi Brysselissä.

Mepit saavat tuoda vieraaksi parlamenttiin kauden aikana 500 vierasta, koska parlamentti haluaa olla avoin ja kansalaisten saavutettavissa. Tällä viikolla Brysselissä vieraili luonani tämän kauden viimeinen vierasryhmä, eri alojen asiantuntijoita ja vaikuttajia eri puolilta Suomea. Ilahduttaa kuulla vierailta, kuinka vierailu Brysselissä EU-instituutioissa ja sidosryhmillä on avannut silmiä ja opettanut EU-vaikuttamisesta ja sen merkityksestä. Vierasryhmien parasta antia ovat tietenkin vieraat itse, niin vanhojen tuttujen näkeminen kuin uusiin ihmisiin tutustuminen, mutta on aina hienoa, kun he kertovat katsovansa vaikkapa EU-uutisointia ja mepin työsarkaa uusin silmin reissun jälkeen.

Tapasin viikon aikana myös Savonian luonnonvara-alan tutkimuspäällikkö Ardita Hoxha-Jahjan ja kävimme mukavan keskustelun muun muassa maatalousyrittäjien työhyvinvoinnista ja työturvallisuudesta. Vietimme myös mukavan illan Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntajohtajien kanssa ajankohtaisten alueasioiden parissa.

Viimeinen minitäysistunto

Euroopan parlamentti kokoontuu aina välillä kaksipäiväiseen minitäysistuntoon Brysselissä, ja tällä viikolla oli niistä kauden viimeinen. Minitäysistunto alkoi Belgian kuningas Philippen puheenvuorolla. Belgialla on tämän kevään ajan EU-neuvoston kiertävä kuuden kuukauden puheenjohtajuus.

Äänestimme läpi monisivuiset listat äänestyksiä, sillä viimeiset lainsäädännöt pitää saada pakettiin ennen kauden päättymistä. Hyväksyimme mm. tiukoin luvuin EU:n maahanmuuttopaketin, jota on työstetty jopa kahdeksan vuotta. Tämä oli tärkeä etappi, sillä mielestäni Euroopan pitää olla aiempaa paremmin varautunut unionin ulkorajoille kohdistuvaan paineeseen. Lisäksi äänestimme rekkojen päästöstandardeista. Olin tyytyväinen, että jättirekat huomioitiin erillisenä omana kategorianaan, mutta valitettavasti biopolttoaineiden asemaa ei huomioitu riittävästi. Sen eteen työ jatkuu, ja toivon komissiolta myös parempia avauksia biopolttoaineista tulevalla kaudella.

Vaaliohjelmani on julkaistu

Euroopan parlamentin vaalit käydään 9. kesäkuuta. Olen ehdolla uudelle kaudelle, sillä haluan jatkaa työtäni meppinä suomalaisten yhteytenä Eurooppaan.

Vaaliohjelmassani kuvaan tavoitteitani tulevalle parlamenttikaudelle ja avaan myös arvojani sekä ajatuksiani EU:n toiminnasta. Minulle tärkeää työssäni europarlamentaarikkona on tuoda EU:n päätöksentekoa lähemmäs suomalaisia ja haluan edelleen työskennellä ruokaturvan, metsien kestävän käytön, turvallisuuden sekä kilpailukyvyn puolesta. Puolustan aitoa suomalaisuutta osana eurooppalaista monimuotoisuutta. Jäsenmaita ei tule pakottaa samaan muottiin. Mielestäni demokratiasta, ihmisoikeuksista, perusvapauksista ja oikeusvaltioperiaatteen toteutumisesta unionissa on pidettävä kiinni. Minun EU:ni on demokraattisten ja yhdenvertaisten jäsenmaiden yhteisö.

Vaaliohjelmani voi lukea kokonaisuudessaan nettisivuiltani.

Viikonloppu vierähtää kotimaan riennoissa

Olen jälleen loppuviikosta tavattavissa siellä sun täällä!

Viikonloppu alkoi perjantaiaamun seminaarilla MTK:lla Helsingissä. Lauantaina osallistun Keskustan Pohjois-Karjalan piirin kokoukseen Joensuussa. Tämän jälkeen olen tavattavissa kauppakeskus Iso-Myyn Roberts Coffeessa klo 14. Sunnuntaina olen tavattavissa Rakentaja 2024 Oulu -messuilla Ouluhallilla klo 10. Osallistun myös etäyhteyksin Keskustan Etelä-Kuopion paikallisyhdistyksen vuosikokoukseen.

Toivottavasti nähdään tilaisuuksissa, aurinkoista viikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]