Elsin viikkokirje 19.4.2024

Mukavaa perjantaita!

Kauden viimeinen Brysselin viikko alkaa olla takanapäin. Kokoonnuimme työryhmien ja ryhmäkokousten merkeissä valmistautumaan ensi viikon täysistuntoon, joka sekin on kauden viimeinen. Sitten alkaakin parlamentin vaalitauko.

Viimeiset Brysselin-tapaamiset

Toimistollani kävi ahkeraan vieraita vielä tälläkin viikolla.

Lounastimme MTK:n maitovaliokunnan puheenjohtajan Tiina Linnainmaan sekä muiden MTK:n edustajien kanssa eläinten hyvinvointilain ja erityisesti eläinten kuljetusten lainsäädännön merkeissä. Lakiuudistus käsitellään parlamentissa omien valiokuntieni, liikenne- ja maatalousvaliokunnan yhteistyönä, ja itse toimin ryhmäni neuvottelijana liikennevaliokunnassa. Neuvottelut käynnistyvät seuraavalla kaudella. Olen kuitenkin jo tavannut sidosryhmiä aiheesta ja kuullut jo ennakkoon heidän näkemyksiään. Jos tulen valituksi uudelleen parlamenttiin, pääsen siis heti aloittamaan neuvottelujen parissa!

Pääsin kertomaan mepin työstä nuorille Sataedun opiskelijoille, jotka olivat Brysselissä opintomatkalla. Sain myös kuulumiset Kainuun alueen kuntajohtajilta lounaan ääressä, ja tapasin Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salmisen sekä Turkiseläinten Kasvattajain Liiton toiminnanjohtaja Marja Tiuran kanssa. Vierailin myös etäyhteyksin kertomassa Iisalmen lukiolaisille mepin työstä ja Euroopan parlamentista sekä Karjalan Keskustanaisten vuosikokouksessa.

Sisämarkkinoiden kilpailukyky ja Lähi-idän tilanne puhuttaa EU-johtajia

Tällä viikolla EU-neuvoston huippukokouksen aiheena oli sisämarkkinoiden kilpailukyky ja kiristynyt tilanne Lähi-idässä. Aiheet puhuttivat myös parlamentin kokouksissa.

Italian entinen pääministeri Enrico Letta laati EU:lle sisämarkkinoiden tilanteesta selvityksen, jota puitiin valtionpäämiesten toimesta tällä viikolla Brysselissä. Sisämarkkinoiden toimivuus ja kilpailukyky on EU:n suurimpia ratkottavia haasteita, ja haluaisin, että korjaustoimiin ryhdyttäisiin pikaisesti. Oli hyvä, että Letta nosti esille epäreilut valtiontuet, joita etenkin Saksa ja Ranska ovat jakaneet avokätisesti omille yrityksilleen EU:n höllennettyä sääntöjä mm. koronapandemian ja Ukrainan sodan takia. Vanhoihin tiukkoihin sääntöihin pitäisi palata mahdollisimman pian, sillä pienet jäsenmaat jäävät tässä jalkoihin. Tasapuoliset sisämarkkinat ovat viennistä riippuvaiselle Suomelle elintärkeät. Uusille EU-rahastoille en sen sijaan lämpene, niitä kun on jo runsain mitoin. Lisäksi niiden rahoittaminen yhteisvelalla on asia, mihin ei missään nimessä pidä lähteä.

Lähi-Idän tilanne on viikon aikana edennyt erittäin huolestuttavaan ja räjähdysalttiiseen suuntaan. Koston kierre Israelin ja Iranin välillä on saatava loppumaan välittömästi, ja Gazan tilanteeseen on saatava helpotusta. Kaikki panttivangit on vapautettava välittömästi ja ehdoitta, puolin ja toisin, ja humanitääristä apua saatava palestiinalaisille. Suomi kehotti kaikkia osapuolia pidättäytymään kostoiskuista ja tuomitsi Iranin hyökkäyksen Israeliin yksiselitteisesti. Euroopan parlamentti ottaa kantaa aiheeseen ensi viikon täysistunnossa. Tulemme vaatimaan välitöntä tilanteen rauhoittamista kaikilta osapuolilta.

Vauhdikas loppuviikko kotimaassa

Kotimaan menoja riittää mukavasti, tänäkin viikonloppuna kalenteri täyttyy tapahtumista.

Perjantaiaamu alkoi Joensuusta Metsäteollisuuden Monimuotoisuustiekartan julkistamistilaisuudesta, jossa puhuin EU:n metsäpolitiikasta. Sen jälkeen ohjelmassa oli tilaisuus kauppakeskus IsoMyyssä, kiitos kaikille osallistujille! Päivä jatkui tilavierailulla Piiroomäen tilalle Kiteellä, ja illaksi suuntaan Tohmajärvelle, jossa on paikallisen Keskustan kunnallisjärjestön kokous ja yleisötilaisuus.

Lauantaina olen tavattavissa Joensuussa Kotona-messuilla klo 10. Sunnuntaina vuorossa on Ylä-Savon EXPO-messut Iisalmessa, jossa olen tavattavissa klo 10, sekä kaikille avoin keskustelutilaisuus Iisalmen uimahallin kokoustila Saukossa klo 14-15.

Mukavaa loppuviikkoa, toivottavasti tavataan tilaisuuksissa!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]