Elsin viikkokirje 12.7.2019

Tervehdys Brysselistä! 
                                            
Komission pj-ehdokas hakee meppien luottamusta. Viikon puheenaihe parlamentissa on ollut Komission puheenjohtajaehdokas Ursula von der Leyenin kuulemiset. Saksan nykyisen puolustusministerin valinta EU:n seuraavaksi johtohahmoksi on Euroopan parlamentista kiinni, sillä äänestämme hänen luottamuksestaan ensi viikolla Strasbourgissa. Von der Leyen on viikon aikana kiertänyt poliittisten ryhmien kokouksia, tavoitteenaan vakuuttaa mepit asiaosaamisellaan ja visiollaan EU:n suunnasta. Hän kävi myös kuultavana Keskustan europarlamenttiryhmän Renew Europen kokouksessa keskiviikkona.
 
Enemmän puolustusta, digitalisaatiota ja tasa-arvoa. Tässä saksalaisen nostamia prioriteetteja EU:lle seuraavalle viidelle vuodelle. Von der Leyen korosti avauspuheessaan mm. Euroopan laajuisen kyberturvallisuusverkoston kehittämistä, digitaalisten sisämarkkinoiden edistämistä sekä kertoi suunnitelmistaan kasata ensimmäisenä EU:n historiassa komissio, joka koostuu 50% nais- ja 50 % mieskomissaareista.
 
Miten von der Leyen näkee pohjoismaat? Omassa puheenvuorossani kysyin, miten hän aikoo taata myös pienten jäsenmaiden, kuten pohjoismaiden äänen kuulumisen EU:ssa ja niiden erityspiirteiden huomioimisen. Lisäksi kysyin, miten hänen mielestään poliittisiin ääriryhmiin pitäisi EU:ssa suhtautua; ottaa mukaan vai eristää päätöksenteosta? Von der Leyenin vastauksista välittyi, että hän pitää jokaista maata tärkeänä EU:ssa ja painotti yhteistyön tärkeyttä. 
 
Maatalousvaliokunta järjestäytyi -oikeistopopulistien edustajan valinta puheenjohtajaksi blokattiin. Kuluneella viikolla parlamentin valiokunnat järjestäytyivät valitsemaan puheenjohtajansa. Maatalousvaliokunnan johdosta blokattiin pois äärioikeistoa edustavan ID ryhmän Maxette Pirbakas, ja näin meneteltiin myös muissa valiokunnissa. Itse ajattelen, ettei yhden ryhmän eristäminen ole välttämättä viisasta, mutta toisaalta on täysin ymmärrettävää, että kaikilta edustajilta on vaadittava luotettavaa parlamentaarista toimintaa. Valiokuntaa ei voi johtaa meppi, joka esimerkiksi tietoisesti hidastaa tai estää lainsäädäntötyötä.
 
Valiokunnan puheenjohtajaksi valittiin lopulta EPP-ryhmän saksalainen Norbert Lins. Lins on rakentava nokkamies AGRI-valiokunnalle, hän on ansioitunut mm. Suomen metsätaloudelle herkän LULUCF -raportoijan roolissa viime kaudella, onnistuen lopulta löytämään järkevän kompromissin.
 
Pohjoisten harvaan asuttujen alueiden asialla. Viikkoon mahtui myös tapaaminen Itä- ja Pohjois-Suomea, Pohjois-Ruotsia ja Pohjois-Norjaa edustavien aluetoimijoiden kanssa. Alueet tunnetaan EU-piireissä pohjoisten harvaan asuttujen alueiden verkostona, sillä niiden asukastiheys on keskimäärin vain 5 asukasta/km². Keskustelimme alueiden erityisrahoituksen turvaamisen tärkeydestä, nyt kun EU:ssa Suomen johdolla neuvotellaan seuraavasta monivuotisesta budjetista. EU:n myöntämä erityistuki on äärimmäisen tärkeää siemenrahoitusta näiden alueiden yrityksille ja tutkimuslaitoksille. P-Ruotsin toimiston johtaja Mikael Jansson arvioi, kuinka esimerkiksi Pohjois-Euroopan matkailu ei olisi nykyisen kaltaisessa nousuvireessä ilman EU:n tukea.
 
Mercosur-sopimuksen käsittely alkumetreillä. Olemme käyneet tällä viikolla läpi EU:n ja Etelä-Amerikan Mercosur-maiden alustavasti solmimaa kauppasopimusta. Huolta on herättänyt erityisesti lihan ja sokerintuonnin lisääntymisen vaikutukset Euroopan maataloustuotannolle ja ruokaturvalle. Tällä hetkellä sopimus on lakimiesten tarkastelussa, joka tule kestämään mahdollisesti yli seuraavan vuoden. Vasta tämän jälkeen jäsenmaat ja EU-parlamentti päättävät sopimuksesta, joka tulee voimaan aikaisintaan vuonna 2028. Nyt on siis aikaa punnita rauhassa neuvottelutulosta ja mahdollista vaikuttaa siihen, että kaikessa kaupankäynnissä noudatetaan EU:n korkeita standardeja.
 
Tänään matkaan synnyinseudulleni Haapajärvelle, jossa osallistun Haapajärvi-foorumiin.Sunnuntaina olen mukana Kyyjärvellä pidettävässä keskustalaisessa kesätapahtumassa yhdessä kansanedustaja Petri Honkosen kanssa.
 
Näillä ajatuksilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille mukavan leppoisaa kesäviikonloppua! 
 
Ystävällisin terveisin,
Elsi