Elsin viikkokirje 15.11.2019

Tervehdys Brysselistä, täysistuntoviikolta!

Parlamentti kokoontuu aika ajoin Strasbourgin sijaan Brysselissä parin päivän “mini” täysistuntoon.

Täysistunnossa juhlistettiin Berliinin muurin murtumisen 30-vuotispäivää. Muistojuhlassa puhui Saksan liittopäivien puhemies Wolfgang Schäuble, joka muisteli tapahtumaa mahdottomana uutisena, onnen hetkenä ja rauhan vallankumouksena. Kommunismi väistyi, oikeusvaltio toteutui ja kansa löysi itsensä. Puhemies muistutti, että EU:n perusarvoja; vapautta, demokratiaa, tasa-arvoa, oikeusvaltioperiaatetta sekä ihmisoikeuksien kunnioittamista, tulee puolustaa jokainen päivä.

Nyt 30 vuoden jälkeen Euroopan yhdistymisestä EU on uusien haasteiden edessä. Arvoyhteisöä koetellaan sisältäpäin, kun Puolan, Unkarin ja Romanian oikeusvaltiotilanne heikkenee. Jäsenmaiden yksimielisyyttä vaativat EU-päätökset näyttävät vaikeutuvan vuosi vuodelta, oli kysymys sitten rahoituksesta tai pakolaispolitiikasta. On tärkeää, että globaalisti EU kykenisi jatkossakin näyttäytymään vahvana ja yhtenäisenä niin kauppa-  kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikassakin. Kirjoitin aiheesta Suomenmaan blogiin.

Komissaariehdokkaiden kuulemiset jatkuvat. Torstaina mepit tenttasivat Unkarin, Romanian ja Ranskan uusia komissaariehdokkaita. Parlamentti hylkäsi aiemmat ehdokkaat mm. taloudellisten epäselvyyksien vuoksi. Vihreän valon saivat Ranskan ja Romanian ehdokkaat, unkarilainen joutuu vielä kirjalliseen kuulusteluun. Koko komissaarikollegiosta olisi määrä äänestää parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa 27.marraskuuta, jonka jälkeen voisi aloittaa työskentelyn ja tulevien uudistusten valmistelun. 

Uuden komission pj Ursula von der Leyen vieraili ryhmässämme. Keskustelimme von der Leyenin kanssa laajalti EU:n seuraavan viiden vuoden näkymistä ja EU:n kyvystä toimia esimerkkinä ja suunnannäyttäjänä maailmalla, mm. tekoälyn valjastajana ja ilmastonmuutoksen torjunnassa. Nostin esille metsästrategian päivityksen ja biotalousstrategian toteuttamisen osana von der Leyenin lupamaa vihreää sopimusta, sillä juuri biotaloudella ja kestävällä metsätaloudella on tärkeä rooli hiilineutraaliin talouteen siirtymisessä ja fossiilisten raaka-aineiden korvaamisessa.

Europolitistin podcast “Kolmas kerta toden sanoo?” on julkaistu. Vierailin muutama viikko sitten Euroopan parlamentin Suomen-toimiston ja The Ulkopolitist -verkkolehden yhteistyössä tuottamassa podcast-sarjassa. Jaksossa pohdimme yhdessä Eurooppanuorten varapuheenjohtaja Gurmann Sainin kanssa Suomen kolmannen pj-kauden onnistumisia ja puimme keinoja, joilla EU-tietoisuutta voitaisiin kasvattaa. Podcastin voit kuunnella täältä

Loppuviikosta kierrän Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Perjantaina kierrän Oulua, jossa järjestämme yleisötilaisuuden yhdessä RKP:n mepin Nils Torvaldsin kanssa. Iltapäivällä pohdimme EU:n tulevaisuutta historian- ja yhteiskuntaopin opettajien seminaarissa Oulun Scandicissa. Oulusta matka jatkuu Kainuuseen, jossa olen lauantaina klo 10 alkaen tavattavissa Cafe Mokassa, Kajaanissa. Tilaisuuden jälkeen pyörähdän Radio Kajauksen haastattelussa, josta suuntaan Paltamoon, juhlapuhujaksi Kainuun Agrologien 80-vuotisjuhlille. Tarkemmat aikataulut löydät Facebook-sivuiltani.

Näillä ajatuksilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,

Elsi