Rentoa kesäperjantaita,
EU:n ilmastopaketti ja metsästrategia ovat nyt ulkona! Viikon kohokohta on ollut pitkään odotettu EU:n jättiläismäinen ilmastopaketti Fit for 55. Kyseessä on vasta komission esitys, jota me alamme parlamentissa työstämään elokuun lopussa istuntotauon jälkeen. Uskon käsittelyn kestävän lainsäädännöstä riippuen vuoden tai kaksi. Suomalaisittain ilmastopaketissa keskeistä ovat muun muassa metsien hiilinielulaskentaa määrittävä LULUCF-asetus, uusiutuvaa energiaa ja biotaloutta koskevat linjaukset sekä päästökaupan ulottaminen merenkulkuun ja tieliikenteeseen. Käy kuuntelemassa tietopläjäys koko ilmastopaketista videoltani täältä.
Metsästrategiassa vältettiin pahimmat sudenkuopat. Tänään julkaistiin myös parjattu EU:n metsästrategia. Komission julkistama strategia näyttäisi olevan aiemmin julkisuuteen vuotaneita versioita parempi. Avohakkuukieltoja ei esitetä ja lyhytikäiset puutuotteet saavat sittenkin tunnustusta. Mikä tärkeintä, hiilinielujamme ei yritetä valjastaa muun Euroopan päästöjen hyvittämiseen. Parannettavaa silti on. Komissio esittää uusia metsämääritelmiä, mikä ei ole sen toimivallassa. Komissio kieltää vievänsä jäsenmaiden toimivaltaa metsäpolitiikan suhteen, mutta on kuitenkin vielä esittämässä asioita, jotka kuuluvat jäsenmaille. Tämän asian suhteen on pysyttävä valppaana. Metsästrategia ei ole lainsäädäntöä, toisin kuin ilmastopaketti, vaan toimintasuunnitelma tuleville aloitteille. EU-lainsäätäjät parlamentti ja neuvosto ottavat asiaan vielä vahvasti kantaa. Voit lukea tiedotteeni metsästrategiasta täältä.
Ilmastopaketin liikennealoitteissa on petrattavaa. Liikenteen päästövähennykset ovat nekin ilmastopaketin keskiössä. Komissio esittää EU:n päästökauppaa eli hiilipäästöjen hinnoittelujärjestelmää laajennettavaksi merenkulkuun ja tieliikenteeseen. Suomalaisittain huono uutinen on, ettei komissio huomioi esityksessään talvimerenkulusta johtuvaa jäävahvisteisten alusten korkeampaa polttoainekulutusta. Tämä asia täytyy korjata jatkoneuvotteluissa. Tieliikenteen päästökauppaan suhtaudun varauksella. On selvitettävä tarkasti, mitkä ovat esityksen vaikutukset kotitalouksille. Hyvä uutinen on se, että komissio esittää lentoliikenteeseen biokerosiinille ja muille kestäville lentopolttoaineille jakelu- ja sekoitevelvoitetta. Velvoite olisi kaksi prosenttia vuodesta 2025 lähtien ja nousisi vuoteen 2050 mennessä 63 prosenttiin. Tämä on tehokas keino vähentää lentämisen päästöjä ja hyvä uutinen Suomen biotalousosaamiselle.
Kauppa se on mikä kannattaa. Maanantaina maatalousvaliokunnassa kävimme keskustelun USA:n maatalousministerin Tom Vilsackin kanssa. On huojentavaa nähdä, että rakentava yhteistyö ja keskustelu EU:n ja Yhdysvaltojen välille on palautumassa. Ministeri muistutti, että Yhdysvallat on sitoutunut siirtymään kestävään elintarvikejärjestelmään, mikä on linjassa myös EU:n tavoitteiden kanssa. Vaikka päämäärä on sama, toimet varmasti eroavat toisistaan, sillä mantereiden tilarakenne poikkeaa huomattavasti toisistaan. Yhdysvaltojen toimenpideohjelma luonnonvarasektorille käsittää 45 erilaista toimenpidettä, joilla pyritään muun muassa parantamaan maaperää, vähentämään eroosiota, uudistamaan metsätaloutta sekä tukemaan paikallista tuotantoa ja lyhyitä elintarvikeketjuja. Ohjelma on erittäin tervetullut, sillä se tarkoittaa ettei EU ole yksin ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.
Palataan syyskuussa! Parlamentti hiljenee nyt istuntotauolle. Siksi viikkokirjeenikin jää kesätauolle ja seuraavan kerran kirjoitan EU-kuulumisia syyskuun alussa. Radio-ohjelmani pyörii kuitenkin vielä kahtena kesälauantaina klo 11.45 Järviradion ja Radio Sandelsin taajuuksilla. Tänä lauantaina keskustelemme selkokielellä, mistä EU:n luonnon monimuotoisuussuunnitelmissa on kyse, miten ne liittyvät metsiimme ja miksi aihe on herkkä. Mikäli jokin edellinen jakso on jäänyt välistä, löydät sen Spotifysta. Elokuun aikana kierrän myös eri kotimaan tilaisuuksissa. Tuoreet kuulumiset sekä tulevat tapahtumat löydät edelleen joko Facebook– tai Instagram-sivuiltani.
Toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa loppukesää!
Elsi