Elsin viikkokirje 17.7.2020

Lämmintä heinäkuista perjantaita,

Saksan maatalousministeri valiokunnan vieraana. EU:n puheenjohtajamaa Saksan ministerit kiersivät tällä viikolla valiokunnissa kertomassa maan puolivuotisen puheenjohtajuuskauden painopisteistä. Keskiviikkona Saksan maatalousministeri Julia Klöckner vieraili maatalousvaliokunnassa. Omassa puheenvuorossani painotin ministerille, että EU:n tulevassa elvytyspaketissa on varmistettava maatalouden riittävä rahoitus ja varojen käytön on oltava mahdollista jo yhteisen maatalouspolitiikan siirtymäkaudella. Ministeri oli samalla linjalla korostaen, kuinka säännöt on tehtävä viljelijöitä varten, tukijärjestelmiä on yksinkertaistettava ja rahoituksen on oltava kunnossa. Tähän oli helppo yhtyä.

Neuvottelijaksi maatalousvaliokunnan lausuntoon luonnon monimuotoisuudesta. Minut valittiin tällä viikolla ryhmämme neuvottelijaksi maatalousvaliokunnan lausuntoon EU:n biodiversiteettistrategiasta. Halusin tähän tehtävään, koska komission esittämässä strategiassa otetaan paljon kantaa maatalouden lisäksi myös metsäasioihin, eikä suomalaisittain mielestäni täysin oikeudenmukaisesti. Esimerkiksi uusista suojelutavoitteista ei selkeästi kerrota kuinka jäsenmaiden väliset erot tai viljelijöiden ja metsänomistajien jo tekemät vapaaehtoiset toimenpiteet otetaan huomioon. Biodiversiteettistrategia tulee ohjaamaan myöhemmin julkistettavaa EU:n metsästrategiaa, minkä vuoksi on tärkeää vaikuttaa nyt. 

Huippukokouksessa luvassa vääntöä elpymispaketista ja EU-budjetista. Tänään perjantaina käynnistyy jännittävä EU-johtajien huippukokous, jossa pyritään löytämään sopu talouden elvytyspaketista ja EU:n monivuotisesta budjetista. Suuri valiokunta linjasi kotimaassa Suomen tavoitteiksi kokonaispaketin kohtuullistamisen ja avustusten sijaan lainapainotteisuuden kasvattamisen. Elpymisvarat pitäisi kohdentaa koronan aiheuttamiin taloudellisiin haasteisiin ja rahojen käyttöä seurata, jotta ne päätyvät todella sinne minne ne on tarkoitettu. Suomen linja edellyttää myös oikeusvaltion turvaamiseen tähtäävää budjettimekanismia, johon muutamat maat ovat suhtautuneet nihkeästi, Unkari etunenässä.

Tekoäly ja vastuu. Liikennevaliokunnassa äänestimme tekoälylausunnosta, jota olen ollut mukana laatimassa ryhmäni neuvottelijana. Tulevaisuudessa liikenteenohjauksessa ja ajoneuvoissa hyödynnetään yhä enemmän tekoälyä ja automaatiota. Valmisteltu lausunto linjaa, kuka kantaa vastuun, jos esimerkiksi kuskiton ratikka kolaroi. Tekoälyn yleistyminen herättääkin juuri kysymyksen, kenen vastuulla tekoälyn tekemä väärä päätös on; valmistajan, ohjelmoijan, kuskin vai jonkun muun? Vastuukysymykset on määriteltävä selkeästi.

Radio-ohjelmani uusin jakso ulkona huomenna. Tällä kertaa pohdiskellaan EU:n liikenne- ja matkailuasioita. Ohjelma on kuunneltavissa Järviradion ja Radio Sandelsin taajuuksilla tuttuun aikaan lauantaina klo 11.45. Mikäli edellinen jakso jäi kuulematta, löydät sen täältä. Tervetuloa kuulolle!

Istuntotauko. Parlamentin viimeinen työviikko ennen istuntotaukoa alkaa tulla päätökseen. Työt jatkuvat jälleen elokuun lopussa. Tämän myötä viikkokirjeenikin jää pienelle kesätauolle, seuraavan kerran kirjoitan EU-kuulumisia syyskuun alkupuolella. Olen kuitenkin elokuun aikana mukana eri kotimaantilaisuuksissa, jotka löydät Facebook- ja nettisivuiltani.

Näillä ajatuksilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille oikein leppoisaa loppukesää!

Lomaterveisin, Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]