Elsin viikkokirje 19.1.2024

Mukavaa perjantaita!

Kuluva viikko oli vuoden ensimmäinen täysistuntoviikko Strasbourgissa. Jäljellä onkin enää neljä täysistuntoa ennen kesäkuun 9. päivän EU-vaaleja! Katso täysistuntoviikon videoterveiseni täältä.

Vaadimme Unkarin venkoilun lopettamista

Unkarin äänioikeus täytyy pidättää väliaikaisesti unionin kiristämisen vuoksi. Kritiikkiä myös komission päätökseen vapauttaa varoja kiristämisen seurauksena.

Hyväksyimme täysistunnossa päätöslauselman, jossa tuomitsemme Unkarin harjoittaman yhteisten EU-arvojen polkemisen ja vaadimme kovia toimia tämän lopettamiseksi. Unkarin päämies Viktor Orbán pitää tällä hetkellä käytännössä koko EU:ta panttivankinaan estämällä EU:n monivuotisen rahoituskehyksen tarkistuksen ja sen sisältämän Ukrainan 50 miljardin euron tukipaketin hyväksymisen jäsenmaiden neuvostossa. Unkari rikkoo toistuvasti demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen arvoja sekä EU:n yhteisiä sääntöjä, ja siksi me mepit vaadimmekin, että EU-johtajat päättäisivät väliaikaisesti viedä Unkarilta äänioikeuden ja etsisivät keinot evätä Unkarilta EU-puheenjohtajuus, joka olisi järjestyksessä seuraava Belgian jälkeen, eli heti kesän EU-vaalien jälkeen.

Parlamentti on myös ollut tyytymätön komission viime syksyiseen päätökseen vapauttaa 10,2 miljardia euroa Unkarilta jäädytetyistä EU-varoista, ja päätöslauselmassa todetaankin, että parlamentti tutkii mahdollisuuksia aloittaa oikeustoimet tätä päätöstä vastaan. Äänestin itsekin näiden kaikkien päätöksien puolesta, sillä Unkarin röyhkeää toimintaa on mielestäni katseltu jo liian pitkään. EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikassa pitäisi siirtyä määräenemmistöpäätöksiin, jotta ongelma saataisiin pitkällä aikavälillä ratkaistua. Parlamentin virallisen suomenkielisen lehdistötiedotteen päätöslauselmasta voi lukea täältä.

Tukea Euroopan viljelijöille

Maanviljelijät mielenosoittavat ympäri Eurooppaa, kun rajoitteita ja velvollisuuksia vain kasvatetaan ilman kannusteita. Puhuin tästä täysistunnossa.

Parlamentti keskusteli täysistunnossa maanviljelijöiden sosiaalisesta ja taloudellisesta hyvinvoinnista, ja osallistuin keskusteluun ainoana suomalaismeppinä. Ympäri Eurooppaa on viime aikoina nähty laajoja viljelijöiden mielenosoituksia, enkä tätä yhtään ihmettele, sillä vihreää siirtymää tehdessä maa- ja metsätaloussektorin toimijoiden hyvinvointi on unohdettu täysin.

Rajoitteita ja velvollisuuksia on luotu kuin liukuhihnalta, mutta kannusteita ei ole annettu juuri lainkaan. Ruokaturvan ja huoltovarmuuden paras takaaja on kuitenkin hyvinvoiva, tulevaisuuteen uskova viljelijä, joka saa työstään riittävän toimeentulon. Maa- ja metsätaloussektori on ainoa hiiltä sitova ala, ja tämä sopisi komissiossakin muistaa. Puheeni täysistunnossa voi katsoa tältä videolta, ja tiedotteeni aiheesta voi lukea täältä.

Belgian EU-puheenjohtajuuskausi

Belgian tavoitteet tälle puolivuotiskaudelle sisältävät niin Ukrainan tukemista kuin saattaa loppuun lainsäädäntöneuvottelut, jotka ovat olleet omalla työpöydälläni, kuten jättirekkoja koskeva direktiivi sekä pakkauksiin ja pullonpalautusjärjestelmään liittyvä asetus.

Vuoden alusta EU:n puolivuosittain kiertävään puheenjohtajan nuijaan tarttui Belgia, jonka johdossa marssimme tulevat kuukaudet kohti EU-vaaleja. Ja sekös osuu sopivasti, me mepit kun täällä Belgiassa teemme ison osan päivätyöstämme. Tällä viikolla täysistunnossa Belgian pääministeri Alexander De Croo, joka kuuluu Renew-ryhmän poliittiseen perheeseen, esitteli puheenjohtajuuskauden prioriteetit mepeille. EU:n tärkein fokus säilyy edelleen Ukrainan tukemisessa kaikin voimin. Belgia haluaa myös kevään aikana saada aikaan jäsenmaiden yhteisymmärryksen siitä, millaisella mekanismilla jäädytetyt venäläiset varat ohjataan Ukrainan tukemiseen. Komissio antoi tästä alustavan ehdotuksensa 12.12.2023. Tarkoitus on myös saada valmiiksi uusi, järjestyksessään 13. pakotepaketti, Ukrainan sodan syttymisen vuosipäivän 24.2. tienoilla.

Olen myös erityisen tyytyväinen siihen, että Belgia on ilmoittanut tavoitteekseen saada kevään aikana yleisnäkemykset neuvottelemiini maaperädirektiiviin ja mitta- ja massadirektiiviin sekä nostanut prioriteetikseen saattaa loppuun aiemmin neuvottelemani pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen trilogit helmikuun loppuun mennessä. Belgian puheenjohtajuuskevään aikana saadaan myös ensimmäinen uuden CAP-kauden arviointi, ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin viime syksynä lanseeraama strateginen dialogi EU:n maatalouden tulevaisuudesta käynnistyy. Näitä odotan suurella mielenkiinnolla.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkoi

Ääniuurnille! Ulko- ja turvallisuuspolitiikan merkitys korostuu tulevan presidentin valinnassa.

Keskiviikkona 17.1. alkoi presidentinvaalien ennakkoäänestys. Ulkomailla ennakkoon voi äänestää lauantaihin 20.1. ja kotimaassa tiistaihin 23.1. saakka. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28.1. Nykyisessä huojuvassa ja poliittisesti tulenarassa maailmantilanteessa on erityisen tärkeää, että Suomen kaltainen pieni valtio saa vakaan ja luotettavan johtajan, joka ymmärtää ulko- ja turvallisuuspolitiikan merkityksen ja kykenee yhdistämään kansaa. Siksi oma valintani on numero 3, laajan kokemuspohjan omaava Olli Rehn. Muistakaahan siis käydä äänestämässä!

Kirjoitin ulko- ja turvallisuuspolitiikan merkityksestä presidentinvaaleissa Suomenmaan kolumniini. Sen voi lukea täältä.

Toivottavasti tavataan sunnuntaina 21.1. Kuopiossa Tositarinoita Ollista -kiertueen tilaisuudessa presidentinvaalien merkeissä, Kahvila Salacavalassa klo 15! Paikalla Annika Saarikko, Antti Kaikkonen ja Antti Kurvinen.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]