Elsin viikkokirje 23.9.2022

Mukavaa perjantaita!

Venäjä ilmoitti liikekannallepanosta kansainvälisenä rauhanpäivänä. Tällä viikolla keskiviikkona vietettiin YK:n kansainvälistä rauhanpäivää. Päivän uutiset olivat kuitenkin kaikkea muuta kuin rauhanomaiset, kun Venäjän presidentti Putin julisti maassaan osittaisen liikekannallepanon. Sen voimin satojatuhansia armeijan käyneitä reserviläisiä määrätään rintamalle. Tämä on operaatio, joka vie aikaa, ja sen vaikutukset näkyvät vasta kuukausien päästä. Se kuitenkin vaikuttaa etenkin Suomen rajapolitiikkaan välittömästi, sillä rekrytointia pakenevia miehiä pyrkinee pakoon itärajamme yli. Tähän vaaditaan niin EU:n yhtenäisiä linjauksia kuin kansallista toimintavalmiutta. Olen maanantaina 26.9. Ylen aamussa keskustelemassa EU:n rajapolitiikasta sekä Suomen itärajan tilanteesta ja turvallisuudesta noin klo 07:10 alkaen. Tämän jälkeen olen keskustelemassa aiheesta YleRadio1:n Ykkösaamussa noin klo 8:30 alkaen.

Aihe nousee keskusteluun myös ensi viikolla, kun matkustamme Renew-ryhmämme kanssa Puolan Varsovaan ylimääräiseen ryhmäkokoukseen pohtimaan EU:n tulevaisuutta.

Viikko kului vauhdikkaasti kotimaan kamaralla kunnissa ja tapahtumissa kiertäen. Avasin viikon maanantaina viemällä ajankohtaiset EU:n maa- ja metsätalouspolitiikan kuulumiset Savonian ammattikorkeakoulun agrologiopiskelijoille. Myöhemmin illalla osallistuin Kuopion kaupunginvaltuuston kokoukseen. Oli mukavaa myös kokoontua oman valtuustoryhmäni kanssa.

Tiistai kului Oulussa. Tapasin Oulun kaupungin edustajia, kuten kaupunginjohtaja Päivi Laajalan ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperän. Keskusteluiden aikana vahvistui kuva pohjoisen alueen huimasta potentiaalista ja kasvuedellytyksistä. On selvää, että EU:n sisällä on nähtävä myös arktisen alueen mahdollisuudet aiempaa paremmin. Pääsin myös tutustumaan Kempeleeseen nousevaan Zeniitin matkailualueeseen, jonka keskelle vanhaan louhokseen muodostuu uusi Aurinkojärvi. Hanketta kannattelee rohkea visio, ja odotan innolla, miltä alue aikoinaan näyttää valmistuttuaan!

Oulussa tapasimme kollegani Mauri Pekkarisen kanssa myös alueen nuoria yhdessä järjestämässämme Renew4Youth Meet-up –tilaisuudessa, joka oli osa EU:n nuorison teemavuotta. EU:n nuorison teemavuoden tapahtumilla halutaan rohkaista ja kannustaa nuoria osallistumaan aktiivisesti yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja päästää nuoret kertomaan näkemyksiään suoraan meille päättäjille. Kävimme mielenkiintoisia keskusteluja ja kuulimme uusia ajatuksia seuraavan sukupolven edustajilta muun muassa siitä, miten unionista saataisiin kiinnostava aihe myös nuorten parissa. Tärkeäksi koettiin etenkin nuorten äänestysaktiivisuuden nostaminen eurovaaleissa, sillä se on Suomessa unionin häntäpäätä.

Nurmet ovat vahvuutemme. Suomalainen, nurmipohjainen tuotanto kotieläintiloillamme on kriittinen osa ruokaturvaamme ja omavaraisuuttamme näissä pohjoisissa olosuhteissa ja sen rooli korostuu kriisien myllertämässä maailmantilanteessa. Keskiviikkona vein maatalouspolitiikan ajankohtaiset terveiset Kalajoella järjestettyyn Nurmiseminaariin. Nurmipohjaisen tuotannon edellytykset on välttämätöntä säilyttää myös jatkossa.

Seminaarin jälkeen pääsin tutustumaan Suomen Vuoden kyläksi 2022 valittuun Raution kylään Kalajoella. Vaikutuin Raution pitkäjänteisestä kylätoiminnasta ja kyläläisten asenteesta tehdä omasta kylästä viihtyisä ja toimiva kaikenikäisille asukkaille. Uuden kunnallistekniikan ja uudisrakentamisen näkeminen maaseutukylällä ilahdutti. Toivotan Raution kylälle onnea ja menestystä Vuoden Kylä Euroopassa -mittelöön!

EU:n Luomupäivä. Tänään vietetään EU:n laajuista luomupäivää, ja sen merkeissä osallistuin Pro-Luomu ry:n järjestämään tilaisuuteen Helsingissä. EU:lla on kova tavoite saada viljelyalasta neljännesosa luomuviljelyn käyttöön vuoteen 2030 mennessä. Tässä on vielä ponnisteltavaa, sillä EU:n keskiarvo on tällä hetkellä 9 prosentin luokkaa. Suomen noin 14 prosentin luomuala on unionin kärkikastia. On selvää, että lannoitekustannusten raju nousu sekä kuluttajien tahto ohjaavat kohti luonnonmukaisempaa tuotantoa koko EU:n alueella. Tuotannon kasvattamisessa on tärkeää muistaa, että sen on jatkossakin perustuttava markkinaehtoisuuteen. Ruokakriisi muuttaa maailmaa, ja luomu on osa ratkaisua siihen. Samalla on kuitenkin tasapuolisesti kehitettävä kaikkia tuotantotapoja ja vastakkainasettelun sijaan panostettava molemminpuoliseen keskusteluun.

Loppuviikosta tavattavissa Lappeenrannassa ja Lopella. Matkustan täksi illaksi Karjalaan ja vien terveiset keskustan Karjalan piirin kokoukseen. Tätä ennen olen tavattavissa kahvitilaisuudessa Lappeenrannan Kansalaistorilla klo 17:30 alkaen. Tule vaihtamaan kuulumisia, jos olet maisemissa! Lauantaiksi suuntaan vielä Lopen maalaismarkkinoille, jossa olen tavattavissa noin tunnin ajan 11:30 alkaen. Nähdään sielläkin!

Nähdään ja kuullaan Ylen taajuuksilla maanantaina 26.9. Ylen aamussa (Yle TV 1) klo 7:10 ja Ykkösaamussa (YleRadio1) klo 8:30.

Hauskaa viikonloppua!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
elsi.katainen@europarl.europa.eu