Elsin viikkokirje 25.03.2022

Aurinkoista perjantaita,

Kuukausi on kulunut Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja Euroopassa on sota, mikä vaikuttaa nyt kaikkeen päätöksentekoon.

Minitäysistunto ja ruokaturva. Parlamentin viikkoa tahditti Brysselissä pidetty kaksipäiväinen täysistunto, jonka yhtenä tärkeimpänä keskusteluaiheena oli elintarviketurva. Äänestimme päätöslauselmasta, jossa parlamentti vaatii välittömiä maatalouden kriisitoimenpiteiden lisäksi muun muassa kattavaa valkuaisstrategiaa Euroopan proteiinivarantojen turvaamiseksi. Toimenpiteillä lisättäisiin Euroopan omavaraisuutta sekä vahvoja toimia ja kannustimia häiriönsietokyvyn lisäämiseksi. Päätöslauselma hyväksyttiin selkeällä enemmistöllä, äänin 413–120.

Komissio teki päätöksen 500 miljoonan tukipaketista, valtiontukisääntöjen joustoista helpottamaan kansallisten tukipakettien toimeenpanoa sekä esimerkiksi mahdollisuudesta kesantopeltojen tilapäiseen viljelyyn. Suomelle tuleva osuus on reilun kuuden miljoonan euron luokkaa, mikä on kotimaan 300 miljoonan euron kriisipakettiin nähden vaatimatonta, mutta kaikki apu tarvitaan. Erityisesti komission esittämät joustot valtiontukiin tulevat tarpeeseen, jotta kotimaan huoltovarmuuspaketti voidaan tehokkaasti kotiuttaa tuottajille. On valitettavaa, että yleensä ruokaturvan merkitykseen on herätty vasta Venäjän julman hyökkäyssodan myötä. Sodan vuoksi koko maailman ruokaturva ajautuu hataralle pohjalle, kun Venäjä ja Ukraina ovat tähän asti olleet esimerkiksi merkittäviä viljan tai lannoitteiden raaka-aineiden tuottajia. Humanitäärinen kriisi laajenee välitöntä Ukrainan tilannetta laajemmalle ja vaarana on, että tulemme näkemään pahenevan nälänhädän ajan, joka ajaa ihmisiä kotiseuduiltaan ympäri maailmaa. Kirjoitin laajemmin maatalouden tilasta ja ruokaturvan merkityksestä kolumnissani.

Pohjois-Amerikan johtajat Euroopan vieraina. Saimme parlamentin täysistuntoon vieraaksi Kanadan pääministeri Justin Trudeaun ja neuvoston huippukokous sai torstaina isännöidä Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenia. Kuvaavaa EU:n ja Yhdysvaltojen yhtenäisyydestä on historian ensimmäinen unionin huippukokous, johon amerikkalaisten presidentti on osallistunut paikan päällä. Atlantin yli ulottuva yhteistyö on nyt epävarmoina aikoina vahvistunut. Trudeau korosti puheessaan yhteisten demokraattisten arvojemme puolustamisen tärkeyttä ja painotti Euroopan turvallisuuden olevan myös Kanadan turvallisuutta. Käytännössä tämä tulee näkymään esimerkiksi siinä, että Kanada lisää Nato-joukkojen määrää lähivuosina itäeurooppalaisissa Naton jäsenmaissa. Presidentti Bidenin vierailun taustalla oli valmistautuminen lisäpakotteisiin sekä yhtenäisyyden varmistaminen olemassa olevien pakotteiden osalta. Nykyiset pakotteet tulevat kestämään ainakin vuoden loppuun asti. Samalla Euroopan reissulla Nato-huippukokouksessa presidentti varoitti Venäjän mahdollisista aikeista käyttää biologisia ja kemiallisia aseita. Biden korosti Naton vastaavan vakavilla toimilla, mikäli Venäjä päätyisi näitä aseita käyttämään.

Metsää, merta ja maitoa.

Kansainvälisenä metsäpäivänä kerroin itäsuomalaisten alueosuuspankkien edustajille, sadoille metsänomistajille ja metsäaiheista kiinnostuneille EU:n sääntelyn mahdollisuuksista ja uhista.  Isoin mahdollisuus on käynnissä oleva vihreä siirtymä, jossa on valtava tarve korvata niin fossiiliset raaka-aineet tuotteissa kuin fossiilinen energia uusiutuvilla. Metsät tuottavat uusiutuvaa raaka-ainetta ja vielä kasvaessaan viilentävät ilmastoa hiilinieluna. Käynnissä oleva energiakriisi voi lisätä ymmärrystä siitä, että omat kestävästi tuotetut raaka-aineet kannattaa käyttää hyödyksi. Uhkana on se, että eri lainsäädännöillä lähdetään rajaamaan voimakkaasti metsien käyttöä ja metsätalouden toimintaedellytykset heikentyvät, ja tuotanto siirtyy muualla. Uhka on se, että metsäiset maat nähdään vain hiilinielujen lähteenä, millä kompensoidaan muiden maiden päästöjä. Kaikessa on teroitettava, että jokainen maa hoitaa itse päästöjensä vähennykset ja nielutavoitteensa. Näissä asioissa olemme päässeet oikeansuuntaisesti eteenpäin myös parlamentissa, missä maatalous- ja liikennevaliokunnan neuvottelut LULUCF-asetuksesta ovat äänestystä vaille valmiit.

Tiistaina pidin yhdessä ranskalaisen ja italialaisen meppikollegani kanssa webinaarin merenkulun päästövähennystavoitteista ja niiden vaikutuksista. Panelisteiksi oli kutsuttu laaja joukko eurooppalaisia asiantuntijoita meriklusterista: varustamoja, satamia, polttoaineiden tuottajia sekä muita alan sidosryhmiä. Keskustelua merenkulun ilmastotoimista, toimintakyvystä ja kilpailukyvystä käytiin sekä EU:n tasolla että myös globaalista näkökulmasta. Kysymyksiä herätti varsinkin biokaasun rooli, talvimerenkulun haasteiden huomiointi lainsäädännössä sekä satamien maasähköön liittyvät operationaaliset haasteet, mukaan lukien sähköverkkojen kapasiteetin riittävyys. Webinaarin voit katsoa jälkikäteen täältä, myös suomeksi.

Loppuviikosta sain osallistua maitoyrittäjien vuosikokoukseen ja kertoa maitosektoriin vaikuttavista aloitteista, joita EU:sta on viime aikoina tullut ja vielä tulossa. Tulevat torjunta-aineita, pakkausmerkintöjä ja lannoitteiden käyttöä koskevat aloitteet sekä eläinten hyvinvointivaatimusten kokonaisuudistus tuovat muutoksia maitoalan toimintaympäristöön, jota kokonaisuutta oli mielenkiintoista käydä alan toimijoiden kanssa läpi.

Mukavaa viikonloppua,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]