Elsin viikkokirje 29.11.2019

Tervehdys Strasbourgista, parlamentin täysistuntoviikolta!

Minut on valittu EU-parlamentin pääneuvottelijaksi eli raportoijaksi maatalouspolitiikan siirtymäkaudelle. Sain vastuulleni mieluisan ja tärkeän tehtävän maatalousvaliokunnassa. Tehtävä on painava, sillä noin kolmasosa unionin varoista käytetään maatalouteen. Kokoan yhteen parlamentin kannan ja edustan parlamenttia lakineuvotteluissa, jossa säädetään jo 13 kuukauden päästä voimaan astuva EU:n maatalouslainsäädäntö ja tukipolitiikan säännöt.

Siirtymäkausi tulee, koska unionin maatalouspolitiikan uudistaminen on lykkääntymässä vähintään vuodella. EU:n komissio on linjannut, että lopullinen päätös siirtymäajasta tehdään vasta, kun rahoituskehykset vuosille 2021-2027 on saatu valmiiksi. Komission esittämiä leikkauksia maatalouden rahoitukseen ei voi hyväksyä. Haluan pitää huolta siitä, että EU-säännöt eivät siirtymäkaudella estä jäsenmaita laittamasta kansallista rahaa likoon, jos leikkaukset toteutuvat. Voit lukea lisää tehtävästäni tiedotteestani.

https://elsikatainen.fi/elsi-katainen-eu-parlamentin-paaneuvottelijaksi-maatalouspolitiikan-siirtymaajan-asetukseen/

Uusi komissio viimein töihin. Komission uusi puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli komission ja sen ohjelman keskiviikkoaamuna ennen äänestystä, jonka jälkeen komissio hyväksyttiin Euroopan parlamentin täysistunnon äänestyksessä selkeällä enemmistöllä 461 – 157. On tärkeää, että komissio sai vahvan mandaatin työlleen.

Komission alkutaipaleesta on tulossa vauhdikas ja tuulinen. Odotamme jo kahden viikon päästä ensimmäisiä ehdotuksia Green Dealista eli Vihreästä sopimuksesta, joka tulee sisältämään uutta ilmastolainsääntöä useilta eri politiikan aloilta. Esityksiä on luvassa niin ympäristö, energia, maatalous, päästökappa kuin rahoitussektorilta. Tarkoituksena on päivittää EU:n lainsäädäntö niin, että tavoite hiilineutraalista Euroopasta vuoteen 2050 mennessä voi toteutua. Pyrin itse vaikuttamaan mm. siihen, että maa- ja metsätalous nähdään näissä keskusteluissa ratkaisijan – ei syntipukin roolissa.

Euroopan parlamentti julisti ilmastohätätilan. On selvää, että ilmastonmuutoksen osalta tilanne on vakava ja sen torjunta edellyttää välittömiä toimia. Sen takia äänestin päätöslauselmaesityksen kokonaisuuden puolesta. En kuitenkaan kannattanut tämän englanninkielisen “emergency” sanan käyttöä, koska se viittaa yhteiskunnan poikkeustilaan. Minulle sopivampi muotoilu olisi ollut “kiireellinen” eli “urgent”. Tämän päätöslauselman lisäksi parlamentti hyväksyi päätöslauselman YK:n tulevaan ilmastokokoukseen Madridissa.

Politiikkaradio. Torstaina puimme uuden komission kokoonpanoa YLE Puheen politiikkaradiossa yhdessä meppikollegojen Miapetra Kumpula-Natrin ja Silvia Modigin kanssa. Voit kuunnella politiikkaradion jälkikäteen täältä otsikolla “Ursula von der Leyenin komission aika alkaa”.

Katso ja lue mietteitäni uudesta komissiosta ja kuluneesta viikosta Strasbourgissa tästä videosta ja Suomenmaan kolumnistani.

https://www.facebook.com/watch/?t=16&v=540289426554798

https://www.suomenmaa.fi/blogit/uusia-alkuja-vihdoinkin-6.21.560519.79f6a204fc

Joulunavaus. Tänään osallistun joulunavaukseen Vesannon torilla, jossa pidän avauspuheen klo 18.00.

Näillä ajatuksilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,

Elsi