Elsin viikkokirje 3.4.2020

Tervehdys kotimaasta!

Viikko on vierähtänyt jälleen etäkokousten parissa. Keskusteltu on EU:n taloustoimista koronakriisissä, Unkarin demokratiavajeesta, maatalouspolitiikan siirtymäkaudesta sekä kausityöläisten tarpeesta koronakriisin keskellä.

CAP etenee koronasta huolimatta, kausityöläisistä pula koko Euroopassa. Maanantaina olin parlamentin maatalousvaliokunnan koordinaattoreiden eli poliittisten ryhmien valiokuntavastaavien kokouksessa kertomassa vetämistäni yhteisen maatalouspolitiikan siirtymäkauden asetuksen neuvotteluista, jotka ovat etäyhteyksillä edenneet aikataulussa. Olen tyytyväinen, että niin koordinaattorit kuin valiokunnan puheenjohtaja hyväksyivät ehdotukseni ylimääräisen valiokuntakokouksen järjestämisestä huhtikuun lopussa, jotta tärkeä raportti saadaan äänestettyä.

Suomessakin paljon keskustelua herättänyt pula maatalouden kausityöläisistä on todellinen ongelma kaikkialla Euroopassa. Komissio julkisti maanantaina linjaukset, jotka mahdollistavat kausityöläisten matkustamisen jäsenmaihin poikkeusjärjestelyjen turvin. Asia ei kuitenkaan ole vain EU:n tai jäsenmaiden käsissä, sillä liikkumisrajoituksia on asetettu myös EU:n ulkopuolisissa maissa. Toivon, että suomalaiset tarttuvat rohkeasti vapaana olevaan työhön maatiloilla, jotta kotimaiset vihannekset ja marjat päätyvät kauppojen hyllyille tulevaisuudessakin.

Koronabondit kiristävät euromaiden välejä. Koronavirusta seuranneet talousvaikeudet ovat nostattaneet jälleen keskusteluun euromaiden yhteisvastuun. Italia ja Espanja ovat Ranskan ohella esittäneet yhteisiä joukkovelkakirjoja ”koronabondeja” talouskriisin taltuttamiseksi. Pohjoisessa on vastustettu ajatusta. Yhteiset joukkovelkakirjat eivät ole kestävä ratkaisu, sillä monien euromaiden taloudet ovat olleet huonossa kunnossa jo ennen koronakriisiä. Muitakin keinoja on, esimerkiksi EU:n budjetin käyttö joustavammin eniten kärsineiden maiden ja alueiden auttamiseksi.

Unkari otti taas askeleen poispäin demokratiasta. Unkarin pääministeri Viktor Orbán on ajanut maassa läpi hätätilalain, jolle ei ole asetettu takarajaa. Laki antaa käytännössä hallitukselle vallan hallita maata ilman parlamentin osallistamista tai kuulemista. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on luvannut, että EU kiinnittää nyt erityistä huomioita siihen, mitä päätöksiä jäsenmaissa tehdään koronakriisin varjolla. Unkarin lipsumista EU:n perusarvoista on todistettu kuitenkin jo pitkään, ja nyt nähdyt uudet askeleet diktatuuria kohti on tuomittava täysin. EU:ssa on käytävä vakava arvokeskustelu ja pohdittava mahdollisuuksia järeämpiin toimiin, jotta Unkari saadaan takaisin demokratian tielle.

Tervetuloa Meppitreffeille ensi viikolla ke 8.4! Haluan pitää yhteyttä teihin näin fyysisen etäisyydenkin aikana pitämällä ensi viikolla Meppitreffit Facebook- ja Instagram-liven muodossa. Kysymyksiä voi lähettää etukäteen minulle sähköpostitse. Lähetys alkaa ke 8.4. klo 17:30 ja sen aikana minulle voi esittää kysymyksiä sosiaalisen median kanavissa. Tarkoitus on jutella kevään ajankohtaisista kotimaan ja EU:n kuulumisista. Toivottavasti kohtaamme ensi keskiviikkona mielenkiintoisten kysymysten äärellä!

Turvallista eloa ja terveyttä kaikille!

Ystävällisin terveisin,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]