Kannanotto: Keskustan Katainen ihmettelee Kokoomuksen Kataisen puheita

Kannanotto 3.5.2018

Julkaistavissa heti

Keskustan Katainen ihmettelee Kokoomuksen Kataisen maataloustukipuheita

Europarlamentaarikko Elsi Kataisen (kesk) mielestä EU:n komission leikkausesitystä Suomen maatalouteen ei pidä kaunistella eikä sen vaikutuksia vähätellä. Jo nyt moni viljelijä taistelee elannostaan joka päivä.

– Komissaari Jyrki Katainen kommentoi tuoreeltaan, että maatalouteen suunnitelluista leikkauksista ei pidä olla Suomessa huolissaan. Tosiasia kuitenkin on, että viiden prosentin leikkaus suomalaisilla tiloilla on tässä tilanteessa on todella kova.

Luonnonvarakeskuksen mukaan vuonna 2016 yrittäjätuloa syntyi keskimäärin 11 200 euroa maatilaa kohden. Pudotusta oli 26 prosenttia vuodesta 2015. Venäjän viennin päätyttyä ja viime vuoden vaikean satokauden johdosta jokainen tukieuro on tarpeen. Tästä myös Suomen komissaarin tulisi olla huolissaan.

Vaikka leikkaukset olivat odotettuja, on suomalaisen elintarviketuotannon tueksi löydettävä keinot vahinkojen minimoimiseksi. Jatkoneuvotteluista Suomen hallituksen tulee pystyä maksimoimaan saanto jokaista jäsenmaksueuroa myöden. Tähän työhön tarvitaan myös Komissaari Kataisen panosta.

– Maatalouden tuotantoedellykset on turvattava myös tulevaisuudessa. Vahvan rahoituksen rinnalla tarvitaan myös maatalouspolitiikan isoa remonttia. Jäsenmaille on annettava lisää päätösvaltaa, ja tukien on kohdistuttava jatkossa ennen kaikkea nuorille viljelijöille ja aktiivisille tiloille. Myös Suomessa hyvään vauhtiin päässeestä byrokratian purusta pitää ottaa mallia Brysselissä.

Euroopan komissio julkaisi keskiviikkona esityksensä EU:n monivuotiseksi budjetiksi eli rahoituskehyksiksi vuosille 2021 – 2027.

Lisätietoja:
Elsi Katainen
Euroopan parlamentin jäsen (MEP)
+358 505122362