Kolumni: Rodos vaihtuu Kainuuseen

Julkaistu Kainuun Sanomissa 15.5.2020

Rodos vaihtuu Kainuuseen

Lomakausi tekee tuloaan, mutta monen matkasuunnitelmat etelän lämpöön ovat peruuntuneet tai muuttuneet. Suomessakin pitkään kasvanut matkailuala on kokenut koronan myötä pahan takaiskun. Elpyminen voi kuitenkin alkaa jo nopeastikin, jos oikeita askeleita otetaan niin Suomessa kuin Euroopassa. 

Matkailulla on suuri merkitys EU:n kansantaloudelle. Rajojen sulkeutuminen iskee Euroopassa rajuimmin etelään, esimerkiksi talousvaikeuksista kärsineen Kreikan kansantuotteesta viidesosa tulee turismista. Matkailun hyytyminen vaikuttaa näin koko euroalueen vakauteen, kun valmiiksi velkaantuneet maat saavat matkailun hiipumisesta ylimääräisen iskun kansantalouksiinsa. Näistä syistä EU:ssa valmistellaan matkailun kriisipakettia, josta myös Suomi ansaitsee kokoansa vastaavan osan.

Suomalaiset matkailualan yrittäjät tarvitsevat yritystoiminnalleen suoraa tukea, mikä on tärkeää konkurssien välttämiseksi ja akuutista kriisistä selviämiseksi. Pidemmällä aikavälillä on mietittävä, millaisiin ratkaisuihin EU-maat kykenevät yhdessä rajojen aukaisemiseksi, vapaan liikkuvuuden sallimiseksi ja rajoitusten höllentämiseksi. Ei ole järkeä avata lomasesonkia Kreikassa, jos sinne matkustavat saksalaiset joutuvat kotiin palatessaan viikkojen karanteeniin.

Koronakriisi voi vaikuttaa matkailijan asenteisiin ja mielikuviin pitkäänkin, ja tähän on Suomessa hyvä varautua. Matkailun murros avaa samalla myös mahdollisuuksia. Luontokohteet ovat nostattaneet suosiotaan koronakevään aikana. Puhdas luonto, patikointipolut ja jylhät kansallispuistot voivat kuulostaa jatkossa houkuttelevammalta kuin Välimeren ruuhkaiset rantabulevardit.

Tähän luonnon, turvan, rauhan ja tilan kaipuuseen Kainuulla on runsaasti vastauksia ja vahvuuksia, kun Hossan kansallispuisto Suomussalmella,  Hiidenportin kansallispuisto Sotkamossa ja Kainuun mereksikin kutsuttu Oulujärvi hämmästyttävät kokeneenkin kulkijan, Vuokatin keskuksesta puhumattakaan.

Lopulta on meistä jokaisesta kiinni, miten Suomen matkailuelinkeinon käy ja miten kauan toipuminen kestää. Kun rajoitukset sen sallivat, lähimatkailu, päiväretket ja oman kotimaan kauneuden ymmärtäminen ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Sitä nopeammin yrityskentän toipuminen meillä tapahtuu.

Elsi Katainen