Elsin viikkokirje 15.5.2020

Aurinkoista kevättä sinulle,

Kohti kestävämpää liikennettä. Tällä viikolla olemme jälleen kerran kokoontuneet etäyhteyksin valiokuntiin ja parlamentin täysistuntoon. Maanantaina liikenne- ja matkailuvaliokunnassa vieraili EU-komission varapuheenjohtaja ja ilmastokomissaari Frans Timmermans kertomassa komission suunnitelmista kääntää liikennesektorin päästöt laskuun Euroopassa. Kysyin komissaarilta miten hän näkee harvaan asuttujen alueiden tarpeet, joissa siirtyminen perinteisen joukkoliikenteen käyttöön tai sähköautoon ei toimi samoin kuin urbaanissa Keski-Euroopassa. EU-maat eivät taivu tässä yhteen muottiin ja siksi monenlaisia ratkaisuja tarvitaan. Komissio aikoo julkaista loppuvuodesta kestävän ja älykkään liikkumisen strategian, jossa esitellään askelmerkkejä EU:n siirtymisessä kohti kestävämpää liikennettä.

Komission vastauksesta selkänojaa puurakentamiselle. Sain tällä viikolla vastauksen ilmastokomissaari Timmermansille esittämääni kirjalliseen kysymykseen Vihreän kehityksen ohjelmasta (Green deal), josta uupuivat ilmastotyön kannalta hyvin keskeiset puurakentaminen ja biotalous. Vastauksessaan Timmermans toteaa muun muassa, että puunkorjuutuotteiden hiilijalanjälki on pienempi kuin useimmilla muilla rakennusmateriaaleilla, etenkin silloin, kun ne ovat peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Vastauksessa huomioidaan myös biotalouden keskeinen asema ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Komissaarin vastaus antaa toivoa siihen, että kestävään metsänhoitoon perustuvan suomalaisen bio- ja metsätalouden merkitys ilmastonmuutoksen torjunnassa ymmärretään komission johdossa. Töitä kuitenkin riittää jatkossakin, sillä vasta tulevat Green deal lakialoitteet näyttävät millaiseksi komission metsälinja muodostuu, ja huolia on edelleen ilmassa. EU:ssa pitää nyt vaikuttaa kaikilla rintamilla, jotta meidän kestävään metsänhoitoon ja käyttöön perustuva malli saa täyden tuen. Voit lukea tiedotteeni sekä kirjallisen kysymykseni vastauksineen tästä.

Monivuotista budjettia ja elpymistoimia täysistunnossa. Loppuviikosta olemme käsitelleet täysistunnossa EU:n monivuotisen budjetin valmistelua ja sen mahdollista viivästymistä sekä elpymistoimia. Äänestettävänä on myös päätöslauselma varautumissuunnitelman tarpeesta, mikäli monivuotinen rahoituskehys viivästyy. Mielestäni yhteistyötä EU:n maiden välillä tarvitaan koronan vaurioittaman talouden elvyttämisessä ja sisämarkkinoiden toimivuuden turvaamiseksi, mutta yhteisen velanoton tielle ei pidä lähteä. Toimiva euroalue lähtee siitä, että jokainen jäsenmaa pitää huolen kansantaloutensa kestävyydestä.

Matkailu murroksessa koronan myötä. Tänään julkaistussa Kainuun Sanomat kolumnissa pohdin matkailualaa, joka on pandemian myötä kokenut kovan takaiskun. Elpyminen voi kuitenkin alkaa nopeastikin, jos oikeita askeleita otetaan niin Suomessa kuin Euroopassa. Tämä tarkoittaa suorien tukipakettien lisäksi yhteisiä ja koordinoituja ratkaisuja rajojen avaamiseksi, vapaan liikkuvuuden sallimiseksi ja rajoitusten höllentämiseksi. Koronakriisi voi vaikuttaa matkailijan mielikuviin ja turvallisuuden tunteeseen pitkäänkin, ja tämä matkailun murros tuo myös mahdollisuuksia. Luontokohteet ovat nostattaneet suosiotaan koronakevään aikana. Puhdas luonto, patikointipolut ja jylhät kansallispuistot voivat kuulostaa jatkossa houkuttelevammalta kuin Välimeren ruuhkaiset rantabulevardit.

Puhetta Politiikkaradiossa. Eilen torstaina vierailin Yle Puheen Politiikkaradiossa keskustelemassa meppikollegoideni Petri Sarvamaan ja Teuvo Hakkaraisen kanssa, mm. liikkumisrajoituksista ja niiden purkamisesta sekä koronakriisin vaikutuksesta maatalouteen ja EU:n budjettiin. Keskustelu kollegoiden kanssa oli hedelmällinen ja näkemyseroista huolimatta olimme kaikki yhtä mieltä siitä, että ruoantuotanto ja viljelijän tulot on turvattava tulevaisuudessakin. Voit kuunnella jakson täältä.

Mepit Bassoradion slämärissä. Bassoradio viettää EU-teemaviikkoa, jonka kunniaksi pääsimme meppikollegojen kanssa Basson ”meppislämäriin” vastailemaan kysymyksiin maailmankatsomuksesta, voimabiiseihimme ja siihen, mitä kaipaamme Brysselissä eniten nyt, kun töitä tehdään kotimaasta käsin. Hauska tapa tuoda meppejä ja Euroopan parlamenttiakin tutummaksi! Käy kuuntelemassa pätkä täältä.

Mukavaa viikonloppua toivottaen,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]