Tiedote 19.12.2018
Julkaistavissa heti
MEP Elsi Katainen: Epäreilujen kauppatapojen direktiivin neuvottelut paketissa – elintärkeä EU-tason suoja tuottajalle on totta!
Euroopan parlamentti, komissio ja neuvosto ovat päässeet tänään sopuun epäreilujen kauppatapojen direktiivin yksityiskohdista. Oman poliittisen ryhmänsä neuvottelijana direktiivissä toiminut suomalaismeppi Elsi Katainen (kesk./ALDE) on tyytyväinen, että elintarvikeketjun reilun pelin säännöt kirjataan vihdoin myös EU-tason lainsäädäntöön. Kataisen mukaan on huojentavaa nähdä, että maatalouden tukileikkauksia suunnitteleva EU pystyy tekemään myös vaikeuksissa olevien tuottajien asemaa konkreettisesti parantavia toimia.
– Elintärkeä EU-tason suoja tuottajalle on totta! Epäterveitä kauppatapoja aletaan nyt kitkemään koko Euroopan tasolla, mikä antaa vahvan suojan tuottajalle ja selkänojan myös Suomen elintarvikemarkkinalaille, iloitsee Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen (kesk./ALDE) Brysselistä käsin, tänään pidetyn ratkaisevan kuudennen kolmikantaneuvottelun jälkeen.
Direktiivi käsiteltiin EU:n toimielimissä ennätys nopeasti, sillä komission esityksestä parlamentin käsittelyyn ja kolmikantaneuvottelujen neuvottelutulokseen kului kaikkiaan kahdeksan kuukautta.
– Oli äärimmäisen tärkeää saada tuottajan elintason parantamiseen tähtäävä direktiivi valmiiksi tällä vaalikaudella, koska komission ja parlamentin vaihtuessa ensi vuonna direktiivin tulevaisuus olisi voinut olla vaakalaudalla, Katainen perustelee tiukkaa aikataulua.
Direktiivin soveltamisala laajenee
EU-parlamentin vaatimuksesta direktiivin soveltamisala laajeni kahdeksasta kiellettävästä epäterveen kaupan käytänteestä viiteentoista. Kiellettäväksi päätyvät mm. tilauksien peruuttaminen viime hetkellä sekä tavarantoimittajan pakottaminenmaksamaan hävikistä tai tuotteen varastoinnista. Direktiivi tulee koskemaan elintarvikeyrityksiä, joiden liikevaihto on 350 miljoonaa euroa, nousten alkuperäisestä 50 miljoonan euron tavoitteesta. Ruokatuotteiden lisäksi direktiivin soveltamisalan alle tulevat mm. maataloustuotteiden myynti, niihin liittyvät palvelut sekä EU:n ulkopuoliset ostajat. Direktiivi antaa suojan, jos toimijoiden välillä on merkittävä kokoero.
– Olen tyytyväinen, että aloitteestani myös keskisuuret ostajat saatiin direktiivin soveltamisalan piiriin. Näin direktiivi kattaa myös Suomessa laajasti eri kauppaketjujen ja tavarantoimittajien välisen kaupankäynnin. Tärkeää on myös, että jäsenmaille annettiin oikeus mennä kansallisessa lainsäädännössä EU:ta pidemmälle tuottajan aseman suojelemisessa, Elsi Katainen painottaa.
Elsi Katainen kehuu maatalouskomissaari Phil Hoganin roolia neuvotteluissa:
– Hoganin rooli oli ratkaiseva. Hän osasi löytää sovun EU-parlamentin mahdollisimman laajaa direktiivin soveltamisalaa kannattavan linjan ja tiukempaa niin sanottua minimiharmonisointia kannattavan EU-neuvoston linjan välillä, Katainen kertoo.
Juuri tämä lähestymistapa varmisti Kataisen mukaan sen, että direktiivi ei kohtaa ongelmia EU:n tuomioistuimessa.
– On tärkeää, että direktiivin soveltamisala on nyt EU:n oikeusperustan mukainen eli että kaikki toiminta tähtää tuottajan riittävän elintason turvaamiseen, mikä on EU:n perussopimuksessa mainittu, Katainen linjaa.
– Olen myös tyytyväinen, että Suomenkin mediassa paljon huomiota herättäneet parlamentin ehdotukset kaupan hankintayhteistyön tai tiukempien eläintenhyvinvointi- ja ympäristöstandardien kieltämisestä eivät päätyneet lopulliseen direktiiviin, kommentoi Katainen direktiivin yksityiskohtia.
Euroopan parlamentin täysistunnon loppuäänestyksen jälkeen EU-jäsenmaiden on pantava toimeen elintarvikeketjun epäreiluja kauppatapoja ehkäisevää EU-lainsäädäntöä 30 kuukauden kuluessa.
Lisätiedot:
Euroopan parlamentin jäsen
Elsi Katainen (kesk./ALDE)
+358505122362