Suomalaisen yrittäjän etu on toimivat sisämarkkinat

MEP Elsi Katainen: Suomalaisen yrittäjän etu on toimivat sisämarkkinat

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen (Kesk./ALDE) pitää tärkeänä sitä, että EU:ssa keskitytään seuraavalla vaalikaudella vakaan toimintaympäristön luomiseen pk-yrityksille.

– Euroopan unioni on avannut suomalaisille yrityksille 500 miljoonan kuluttajan kotimarkkinat. Sisämarkkinoiden kehittämisen on oltava ennustettavaa, jotta yritykset uskaltavat investoida, Katainen painottaa.

Kansainvälisen kaupan valiokunnan jäsenenä vaikuttava europarlamentaarikko korostaa EU:n päätöksenteon vakautta ja ennustettavuutta, sillä tämä on sekä suomalaisten että kaikkien eurooppalaisten yrittäjien etu. Yli 700 000 suomalaista työpaikkaa on riippuvaisia viennistä.

– Vakaus on haastettu Brexitin toimesta. Toimivista kauppasuhteista Iso-Britannian kanssa on pidettävä huolta, jos ero astuu voimaan. Euroopan on pidettävä lujasti kiinni yhteisistä arvoista, kuten demokratiasta, ihmisoikeuksista sekä oikeusvaltiosta, sillä nämä luovat vakaata ja ennustettavaa toimintaympäristöä yrityksille. EU-eroa tai tullimuureja vaativilta ääriryhmiltä on kysyttävä, haluavatko he todella vahingoittaa yritystemme vientimahdollisuuksia, Katainen linjaa

– Pk -yritysten kasvun mahdollisuuksia on parannettava vahvistamalla sisämarkkinasääntöjä. Tämä tarkoittaa mm. työvoiman liikkuvuuden parantamista, sillä Suomessakin on pulaa osaavasta työvoimasta. Tarvitsemme myös paremmat digitaaliset yhteydet ja palvelukaupan esteiden purkamista EU:n tasolla, Katainen kertoo.

Kataisen mielestä EU:n kauppasopimuksista tiedottamista pitäisi Suomessa tehostaa ja viedä yritystasolle saakka. Tästä hyötyisi koko kansantalous. Tuoreimpana esimerkkeinä hän mainitsee Kanadan ja Japanin kanssa neuvotellut sopimukset, jotka poistavat ison osan voimassa olevista tulleista seuraavien vuosien kuluessa.

– Kauppasopimukset avaavat ovia maailmalle. Varsinkin Aasiassa meille on kasvunäkymiä. Suomen vienti Japaniin on arviolta 1 mrd. € luokkaa per vuosi, mutta elintarvikevienti on vielä sinne suhteellisen vaatimatonta. Japanissa ollaan kuitenkin kiinnostuttu esimerkiksi laadukkaista ruokatuotteista marjojen, kauran ja lihan suhteen, Katainen rohkaisee.

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen osallistui Suurten puolueiden EU -vaalipaneeliin Suomen Yrittäjien kunnallisjohdon seminaarissa, Lappeenrannassa keskiviikkona 15.5.

Lisätietoja:

Elsi Katainen
Euroopan parlamentin jäsen (MEP)
+358 50 5122 362
elsi.katainen@europarl.europa.eu