MEP Elsi Katainen: Tuottajan asema ruokaketjussa vahvistuu – epäreilut kauppatavat aisoihin EU:ssa

Tiedote 12.3.2019

Julkaistavissa heti

MEP Elsi Katainen: Tuottajan asema ruokaketjussa vahvistuu – epäreilut kauppatavat aisoihin EU:ssa

Euroopan parlamentti on hyväksynyt elintarvikeketjun epäreilujen kauppatapojen direktiivin selvällä enemmistöllä äänin 589 puolesta, 72 vastaan ja 9 tyhjää.  Ryhmänsä neuvottelijana vuoden töitä paiskinut suomalaismeppi Elsi Katainen (kesk./ALDE) on tyytyväinen, että tuottajien kauan odottama turvaverkko elintarvikkeiden kaupankäyntiin toteutuu. 

– Kaupan keskittyminen ja halpuuttamiskampanjat, maataloustukien leikkaukset sekä yhä tiukemmat ympäristövaatimukset ovat asettaneet tuottajat ahtaaseen rakoon. Nyt EU huomioi vihdoin kannattavuusongelmista kärsivät tuottajat!, Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen iloitsee Strasbourgin täysistunnosta. 

Direktiivi antaa vahvan selkänojan tammikuussa hyväksytylle kansalliselle elintarvikemarkkinalaille, joka on sisällön osalta linjassa uuden EU-lainsäädännön kanssa.

Kataisen mukaan direktiivi vakauttaa Suomen elintarvikemarkkinoita ratkaisevasti, sillä seuraavat hallitukset eivät sen myötä voi ottaa elintarvikemarkkinalain antamaa suojaa tuottajalta pois.

– Kun kymmenen räikeintä reilun kaupankäynnin rikkomusta kielletään kokonaan koko EU:ssa ja kuusi jos osapuolet eivät ole muuta sopineet, tervehtyvät ruokamarkkinat ratkaisevasti, Katainen analysoi.   

Joka EU-maahan perustetaan viranomainen, jolla on valtuudet antaa sakkoja ja muita sanktioita, millä on tärkeä ohjausvaikutus kohti reilumpaa kaupankäyntiä.

– Valituksen voi tehdä kotimaan viranomaiselle myös toisen EU-maan ostajan toiminnasta, mikä rohkaisee elintarvikkeiden vientiin, Katainen valottaa direktiivin vaikutuksia.

Jäsenmaiden on implementoitava epäreilujen kauppatapojen direktiivi 30 kuukauden kuluessa.

Lisätiedot:

Elsi Katainen p. 050 5122362

Euroopan parlamentin jäsen

 

Kuvat:

https://elsikatainen.fi/pressikuvat/