Kuvituskuva. Elsi Katainen tien vieressä, taustalla auto ja syksyistä peltomaisemaa.

MEP Elsi Kataisen aloite läpi: Sähköpyörien ja -potkulautojen akut EU:n akkuasetukseen

Tiedote 10.3.2022
Julkaistavissa heti

Euroopan parlamentti on hyväksynyt kantansa EU:n uuteen akkuasetukseen äänin 584-67.

“Parlamentin kanta antaa vahvat edellytykset uusiin investointeihin Suomeen akkualalla, jossa olemme edelläkävijöitä kierrätyksessä ja kestävyydessä. Olen erittäin tyytyväinen, että ehdotukseni kevyen liikenteen akkujen eli sähköpyörien ja -potkulautojen ulottamisesta asetukseen on mukana parlamentin neuvottelukannassa”, ryhmänsä neuvottelijana liikennevaliokunnassa toiminut europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) kertoo.

”Liikkumisen sähköistyminen tulee liikenteen päästövähennysten kautta väistämättä vauhdittumaan, ja akkujen kysyntä nousemaan. Siksi on tärkeää, että akut tuotetaan vastuullisesti ja uusienkin liikennemuotojen, kuten sähköpotkulautojen ja -pyörien, akut ovat kierrätystavoitteiden piirissä”, Katainen jatkaa.

Uuden akkuasetuksen tavoitteena on mm. edistää kiertotalouden mukaista akkumateriaalitaloutta sekä vastata akkujen kysynnän voimakkaan kasvun synnyttämiin haasteisiin, kuten kierrätykseen ja raaka-aineiden saatavuuteen. Katainen korostaakin uusien kestävien raaka-aineiden, kuten esimerkiksi metsäteollisuuden sivuvirtana syntyvän ligniinin tärkeyttä akkuteollisuuden tulevaisuudessa.

“Akkujen kysyntä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti liikenteen sähköistyessä vauhdilla. Siksi on tärkeää, että Euroopan parlamentin kanta tukee vahvasti uusien innovaatioiden kehitystä ja käyttöä akkujen tuotannossa. Puupohjainen ligniini on hyvä esimerkki tällaisesta uudesta kestävästä materiaalista, joka vie akkuteollisuutta kestävämpään ja kiertotalouden mukaiseen suuntaan”, Katainen linjasi täysistunnon keskustelussa.

Katainen toivottaa tervetulleeksi myös kansalliset joustot tuottajille ja tuottajayhteisöille, jotka mahdollistavat jo tehokkaasti toimivien kierrätysjärjestelyjen vaivattoman siirtymisen asetuksen piiriin.

“On tärkeää, että nykyiset hyvin toimivat tuottajavastuujärjestelmät, joita meillä on Suomessa akkukierrätyksen parissa, pystyvät jatkamaan toimintaansa tehokkaasti direktiivin muuttuessa asetukseksi. Tuottajille ja tuottajayhteisöille ajamani kansalliset joustot mahdollistavat tämän ja olen tyytyväinen, että nämä ovat mukana parlamentin kannassa”, Katainen kertoo.

Akkuasetus siirtyy nyt päätöksenteon seuraavaan vaiheeseen eli jäsenmaiden neuvoston, komission ja parlamentin välisiin kolmikantaneuvotteluihin, joissa asetuksen sisältö viimeistellään.

Lisätiedot:
Elsi Katainen p. 050 5122362
Euroopan parlamentin jäsen (kesk./Renew Europe)
Pressikuvat: https://elsikatainen.fi/medialle/

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]