MEP viikkokirje 10.5.2019

Elsin viikkokirje 10.5.2019

Tervehdys vaalikentiltä!

Eurovaaleihin on aikaa reilu kaksi viikkoa ja ennakkoäänestys alkaa jo ensi viikolla!
Viime viikon viikkokirjeeni teema koski suomalaista ruokaa ja metsiä, tämän viikon teema numero 2 käsittelee alue- ja rakennepolitiikkaa. Kaikki vaaliteemani löydät nettisivuiltani

Teema numero 2: Maakuntien tarpeet esiin EU:n alue- ja rakennepolitiikassa

Suomi on alueellisesti erityinen ja erilainen maa Euroopassa. EU:n aluevaroilla on jo vuosien ajan tuettu yritystemme kasvua ja kansainvälistymistä, tiedettä ja tutkimusta, työpaikkojen syntyä ja palvelujen kehittämistä. Mikä tärkeintä, tuki on ulottunut kaikkialle Suomea, ei vain suurimpiin kasvukeskuksiin. Suomessa on eletty viime vuodet nousukautta. Talous kasvaa kaikissa maakunnissa ja työttömyys on vähentynyt koko Suomessa. Koko maan hyvästä kehitysvireestä on pidettävä kiinni ja siihen voidaan vaikuttaa EU:n alue- ja rakennepolitiikan kautta.

Alue- ja rakennepolitiikan uudistus on EU:ssa kesken. Aluekehitysvaliokunnassa toimiessa on käynyt selväksi se, että kukaan muu ei meidän puolestamme vaadi korvauksia pitkien etäisyyksien ja kylmän ilmaston tuomille haitoille. Siksi maakuntien asiat tuntevia meppejä tarvitaan parlamenttiin jatkossakin.

Saavutettavuus on pysyvä haasteemme. Monipuolisilla liikenneyhteyksillä on valtava merkitys koko Suomen kehittämisessä. EU:n on autettava meitä tässä. EU:n aluevaroilla tulee jatkossakin pystyä kehittämään liikenneväyliämme. On myös katsottava mitä muut maat tekevät. Valtaosa EU:n aluetuista kohdistuu köyhemmille jäsenmaille, minkä vuoksi näitä varoja pitää EU:ssa ohjata ponnekkaammin yhteisiin eurooppalaisiin liikennehankkeisiin, jotka toteutuessaan liittävät meidätkin osaksi eurooppalaisia ratayhteyksiä.

Vaikuttava aluepolitiikka vaatii riittävän rahoituksen. EU-komissio on esittänyt Suomen aluekehitysvarojen nostoa n. 100 miljoonalla eurolla seuraavalla 7 vuoden budjettikaudella. Tästä on pidettävä kiinni ja tulevat varat ohjattava Suomessa oikeudenmukaisesti niin, että myös pienempien maakuntien tarpeet huomioidaan. Väliinputoajia ei saa syntyä. EU:n tutkimusrahoituksessa pienemmillä yliopistoilla ja korkeakouluilla tulee olla paremmat mahdollisuudet menestyä hakuprosesseissa.

Suomen harvaan asuttujen alueiden erityisasemaa EU:n aluepolitiikassa on puolustettava. Tämä status on neuvoteltu EU-jäsenyyssopimuksessamme ja sillä tulee yhä olla vaikuttava merkitys EU:n alueiden kehittämisessä. Erityisasemasta hyötyy koko Suomi. Sen avulla kotiutamme aluevaroja Euroopasta enemmän kuin moni muu yhtä kehittynyt jäsenmaa.

Yhteisten sääntöjen ja arvojen noudattaminen tulee olla ehto EU-rahoitukselle. EU-budjetti kasataan kaikilta jäsenmailta kerättävistä verovaroista ja siksi se pitää käyttää vastuullisesti ja tehokkaasti. Yhteisten eurooppalaisten arvojen ja sääntöjen noudattaminen tulee toimia ehtona rahoitukselle. Tällä hetkellä on olemassa jäsenmaita, joiden hallitusten vastuuton politiikka rikkoo oikeusvaltion perusideaa eli sitä, että lakia lukee ja tulkitsee aina vallitsevasta poliittisesta johdosta riippumaton oikeuslaitos. Jos näin ei ole, EU:lla pitää olla valtuudet evätä tällaisen maan varoja.

Tulevana viikonloppuna minut voi tavata lauantaina yhdessä Pohjois-Karjalan Keskustan piirikokouksessa Joensuussa sekä yhdessä MEP-kollega Henna Virkkusen kanssa Joensuussa ja Kuopiossa. Ensi viikolla maanantaina kierrän Pohjois-Karjalaa, tiistaina olen tavattavissa yhdessä kollegoiden Henna Virkkusen ja Miapetra Kumpula-Natrin kanssa Kouvolassa ja Lahdessa, keskiviikkona 15.5. osallistun eurovaalipaneeliin Lappeenrannassa sekä olen tavattavissa Mikkelissä. Torstaina kierrän Keski-Suomea ja perjantaina olen tavattavissa Pohjois-Savossa. Tarkemmat aikataulut löydät kalenteristani

Vaalivideoni on julkaistu. Videolla kerron suhteestani Euroopan unioniin. Olen iloinen, jos voisit välittää videon sanomaa esimerkiksi Facebookin kautta. Videon löydät Youtubesta sekä Facebook –sivultani.

Jokainen panos on tärkeä. Mikäli haluat tukea kampanjaani sinulle sopivalla summalla, maksun voi osoittaa suoraan tukiyhdistykseni tilille: Yhteytesi Eurooppaan ry, FI58 5770 0520 4717 95, OKOYFIHH. Suuret kiitokset teille kaikille, jotka olette jo tukeanne antaneet eri tavoilla!

Tukea voi osoittaa myös Facebook-kehyksellä, voit lisätä kehyksen profiilikuvaasi. Seuraavassa ohjeet kehyksen lisäämiseksi:
1. Mene puhelimella tai tietokoneen selaimella kohtaan Päivitä profiilikuva
2. Valitse avautuvasta ikkunasta kohta Lisää kehys
3. Kirjoita avautuvaan hakukenttään Elsi Katainen 26
4. Valitse kehys ja paina Käytä profiilikuvana tai Tallenna kehitys

Keväisin terveisin,