Elsin viikkokirje 14.6.2019

Tervehdys Brysselistä!

ALDEn uudeksi nimeksi Renew Europe. Euroopan parlamentissa jatkuivat tällä viikolla EU-parlamenttiryhmien sisäiset neuvottelut. ALDE -ryhmässä alustavan päätöksen ryhmän uudesta nimestä. Keskustan eurooppalainen viiteryhmä on jatkossa Renew Europe, vapaasti käännettynä Uudistuva Eurooppa. Tähän ryhmään kuuluu myös RKP:n edustaja Suomesta.

Ryhmän nimenvaihto tuli ajankohtaiseksi, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macronin taustapuolue En Marche (Tasavalta liikkeelle – puolue) liittoutui Alden kanssa. Vahvistuksia ryhmään tuli myös mm. Romaniasta ja Iso-Britanniasta. Renew Europe on nyt 108 edustajalla kolmanneksi suurin ryhmä Euroopan parlamentissa, uusia paikkoja saimme 39. Ensi viikolla edessä on perustamiskokous ja ryhmän puheenjohtajan valinta. Oma suosikkini tehtävään on Ruotsin Keskustan Fredrick Federley.

Tällä viikolla tapasin MTK:n edustajia Brysselissä. Kävimme läpi tulevaa EU-kautta maa- ja metsätalousasioiden näkökulmasta MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan ja Brysselin toimiston vetäjän Hanna Leiponen-Syyrakin kanssa. Suurin yksittäinen asia tulevalla kaudella on unionin yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen loppuun vieminen. Keskustelua aiheuttaa myös aina ajankohtaiset metsä- ja ilmastoasiat sekä kauppapolitiikan kysymykset. Tahdon jatkaa töitä näiden asioissa parissa ja siksi tavoittelenkin jäsenyyden jatkoa EU:n maatalousvaliokunnassa. Valiokuntapaikat ratkeavat lähiviikkojen aikana.

Olen tehnyt avustajavalinnat. Brysselissä avustajina jatkavat Taru Jokinen, Matias Kallio ja Raakel Vähärautio. Kotimaan avustajina jatkaa myös tuttu kaksikko, Iina Keinänen ja Juha-Pekka Rusanen. Viikkokirjeen kuvasta löydät meidän iloisen tiimin. Kerron avustajien välisestä tehtäväjaosta lisää tulevissa viikkokirjeissä, kunhan valiokuntapaikkani ovat vahvistuneet.

Viikonloppuna olen tavattavissa lauantaina Pielaveden torilla klo 10 alkaen kiitoskahvien merkeissä sekä sunnuntaina Jyväskylässä Keskustanaisten edustajakokouksessa. Lämpimästi tervetuloa!

Kesäisin terveisin,
Elsi