Elsin viikkokirje 18.1.2019
Euroopan parlamentti kokoontui tällä viikolla vuoden ensimmäiseen täysistuntoon Strasbourgissa. Viikon agendaa on hallinnut ymmärrettävästi Brexit, sillä Britannian parlamentin alahuone äänesti tiistaina nurin EU:n kanssa neuvotellun erosopimuksen. Maassa on nyt meneillään sisäpoliittinen kriisi, johon ratkaisun voivat löytää ainoastaan ja vain britit itse. Kerron tästä lisää videotervehdyksessäni.
EU:n metsästrategia päivitettävä. Esitin viime syksynä maatalouskomissaari Phil Hoganille, että EU:n metsästrategia on päivitettävä. Aiheesta keskusteltiin maanantaina aloitteestani järjestetyssä maatalous-, ympäristö- ja teollisuusvaliokuntien yhteiskokouksessa.
Nykyinen metsästrategia on vanhentunut ja se ulottuu vain ensi vuoteen 2020 saakka. Tämän vuoksi olen sitä mieltä, että komission tekemä metsästrategian pelkkä väliarviointi ei riitä. On tärkeää, että päätäntävalta metsiä koskevissa asioissa pysyy jatkossakin jäsenmailla. EU:n tasolla tarvitsemme kuitenkin yhteistä koordinaatiota, sillä eri politiikkasektoreilta tulee jatkuvasti lisää lainsäädäntöä, joka vaikuttaa metsiimme. Uutta lainsäädäntöä syntyy erityisesti energia- ja ilmastopoliittisten linjausten takia. Kestävän metsänhoidon säännöt tulee jatkossakin voida määrittää kansallisesti, missä on paras osaaminen omista metsistä. Korostin omassa puheenvuorossani, että meidän on nähtävä metsien käytön hyödyt hiilinieluja laajemmin, sillä esimerkiksi puutuotteilla voidaan korvata monet fossiiliset raaka-aineet.
Laadukkaita ruokavalintoja. Tällä viikolla saimme kuulla EU:n suunnalta myönteisiä uutisia. Komissio ei enää vastusta Suomen viime kesänä tekemää asetusehdotusta, joka velvoittaa ravintoloita ilmoittamaan lihan alkuperämaan tarjoilupaikoissa. Lihan alkuperä tulee asettaa Suomessa näkyviin ravintoloissa toukokuun alusta alkaen. Kansallisten asetusten lisäksi toimia tarvitaan edelleen EU:ssa. Koko EU on saatava mukaan yhteiseen rintamaan. Kuluttajalla on oikeus tietää, mitä suuhunsa laittaa ravintolassa ja mikä ruuan alkuperä on. Aiheesta voi lukea lisää Savon Sanomien ja Karjalaisen kolumnissani.
Parlamentti pyörsi tällä viikolla komission aloitteen, joka olisi kohdellut rannikkomaita, kuten Suomea, epäoikeudenmukaisella tavalla. Kyse on alueohjelmista, joiden kautta EU naapurimaat toteuttavat yhdessä valtiorajat ylittäviä hankkeita. Komission ehdotuksen mukaan merten yli yhteistyötä olisivat saaneet tehdä jatkossa vain ne alueet, joiden välillä on kiinteä yhteys, kuten silta tai tunneli. Tämä olisi sulkenut Suomen ja Baltian maat pois heti kättelyssä. Aina ei tulekaan ajatelleeksi sitä, että Suomen EU-rajat ovat enimmäkseen merirajaa. Sekin luo meille erityisiä mahdollisuuksia, riskejä ja myös edunvalvonnan tarpeita EU:ssa. Saimme onneksi torjuttua typerän esityksen, joka olisi ollut Suomelle haitallinen.
Osallistuin eilen Berliinissä ruokamessutapahtuma Grüne Wochen avajaisiin. Valtaville ruokamessuille osallistuu vuosittain yli 400 000 ihmistä. Näytteilleasettajia on ympäri maailmaa. Tänä vuonna Suomi on tapahtumassa pääroolissa. Mukana tapahtumassa on noin 80 suomalaisyritystä, ja kokonaisvastuun hankkeesta kantaa Maataloustuottajien keskusliitto (MTK). Suomen teemana messuilla on ”Aus der Wildniss” eli ”Villistä luonnosta”. Nämä ruokaponnistelut tuottavat varmasti tulosta!
Kauppaseminaari suomalaisen elintarvikeviennin edistämiseksi perjantaina 25.1. Ensi viikon perjantaina järjestän keskustelutilaisuuden elintarvikeviennin mahdollisuuksista Eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa. Tilaisuudessa keskustellaan mahdollisuuksista, joita EU kauppasopimukset tarjoavat suomalaisten elintarvikkeiden viennille. Tilaisuuteen ovat tulossa puhumaan mm. ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja sekä ruokaketjun toimijoita.
Näillä ajatuksilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua!
Ystävällisin terveisin,
Elsi