MEP Viikkokirje 7.9.2018

Elsin viikkokirje 7.9.2018

Tervehdys Brysselistä! 

Tällä viikolla Brysselissä minun työlistallani ovat olleet merirajayhteistyö ja epäreilut kauppatavat. Lisäksi työviikkooni kuului itäsuomalaisen vierailijaryhmän emännöinti. Loppuviikosta edessä on vielä Leppävirran yrittäjien 50-vuotisjuhlat.

Olen neuvottelemassa epäreiluja kauppatapoja ehkäisevästä direktiivistä ryhmämme ALDE:n puolesta. Tavoitteemme on parantaa tuottajan asemaa elintarvikeketjussa. Keskiviikkona neuvottelimme poliittisten ryhmien kesken parlamentin kannasta, neuvotteluita vetää Italian entinen maatalousministeri Paolo De Castro (S&D). Direktiiville on olemassa vahvat perusteet. Toivon, että parlamentin sisäiset neuvottelut saadaan pian valmiiksi ja pääsemme neuvottelemaan lopullisesta direktiivistä neuvoston ja komission kanssa, jotta viljelijöille tärkeä direktiivi saadaan voimaan vielä tämän vaalikauden aikana.  

Komission on julkaissut huolestuttavan esityksensä Euroopan alueellisen yhteistyön (Interreg) tulevaisuudesta. Uudistus on hankala EU:n rannikko- ja saarivaltioiden kannalta. Jatkossa alueelliset hankeohjelmat halutaan kohdistaa vain maarajoille. Esimerkiksi Itämerellä aluetason ohjelmat sulautetaan osaksi 11 valtion välistä Itämeri-strategiaa. Vaarana on menettää alueellinen ja paikallinen tuntemus.

Nostin tämän huolen esille yhdessä virolaisen MEP-kollega Tunne Kelamin sekä ranskalaisen Isabelle Thomasin kanssa järjestämässämme seminaarissa keskiviikkona. Paikalla oli aluetoimijoita Suomesta, Virosta, Ruotsista, Puolasta, Ranskasta ja Maltalta. Heidän viesti oli selvä. Ohjelmien toiminnan kannalta ei ole mitään syytä erotella meri- ja maarajoja toisistaan.

Tämä olisi eriarvoistava ratkaisu monelle maalle. Suomikin on lähes saari EU:ssa: pohjoisessa meillä on Norja ja idässä 1300 km maarajaa Venäjän kanssa. Meidän on saatava jatkaa lähentymistä muihin EU-maihin nimenomaan merten kautta. Tulen pitämään tätä Suomelle tärkeää asiaa esillä EU:n pöydissä jatkossakin.

Tapasimme tällä viikolla Keskustan puoluetoimiston väkeä täällä Brysselissä.  Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen on tarttunut työhönsä tomeralla otteella ja  avaralla katseella. Minusta on tärkeää, että työhuoneeni sijainnista riippumatta, olen jatkuvassa yhteydessä Suomeen ja suomalaisiin. Yhteydenpito ja tiedonvälittäminen ovat ehdottoman tärkeitä työni edellytyksiä.

Luonani Brysselissä vieraili vierasryhmä Savo-Karjalasta. Oli ilo huomata, että ryhmällä on myönteinen asenne EU:ta kohtaan ja monet hyvät puolet, kuten Erasmus+, jonka kanssa monet olivat olleet jo tekemisissä, nousivat esille. Toivottavasti näitä positiivisia ääniä kantautuu laajemmin kotimaassa, sillä EU:ssa on paljon hyvää, vaikka sitä on jatkuvasti myös kehitettävä.

Ensi viikolla työ jatkuu Strasbourgissa täysistuntoviikolla, jossa äänestetään paljon kotimaassakin keskustelua herättäneestä tekijänoikeusdirektiivistä.

Tahdon toivottaa teille kaikille oikein mukavaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin

Elsi